lauantai 17. maaliskuuta 2012

MILTÄ JOULU TUOKSUU?


Jouluun kuuluvat olennaisena osana myös kaikki tuoksut. Kun ajattelen joulua missä ja milloin vain mieleeni tulvahtavat lapsuudenajan joulujen tuoksut. Lapsuuteni joulu mummolassa tuoksui hyasintilta, lanttulaatikolta, rosollilta ja lipeäkalalta.


Joulun ensi tunnelmiin pääsen kun leivon pipareita jo hyvissä ajoin ennen joulua. Kanelin, neilikan ja inkiväärin aromit leijuvat ilmassa. Varsinainen joulufiilis alkaa kuitenkin vasta kun kuusi on tuotu sisään. Kuusta koristellessa havuista ja pihkasta lähtee tuoksu, joka saa aikaan joulumielen.

Perinteisessä joulupöydässä on ilahduttavan runsaasti kasvisruokia sekä kaloja. Jokainen taatusti löytää omat suosikkinsa. Joulu on makujen sinfoniaa ja tuoksujen ilotulitusta. Nauttikaa kaikilla aisteilla.





TÄYTETYT KINKKURULLAT

200 g kinkkuviipaleita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl piparjuuriraastetta
1 dl hillosipuleita silputtuna
2 rkl kapriksia
persiljasilppua

Sekoita piparjuuriraaste, hillosipulit, kaprikset ja persilja tuorejuustoon. Jaa täyte kinkkuviipaleille, kääri viipaleet rullalle ja aseta tarjoilulautaselle. Koristele persiljalla ja tarjoa esim. punaherukkahyytelön kanssa.




KIRSIKKAMUFFINSSIT (12 kpl)

3 dl vehnäjauhoja
2 dl tummaa muscovado ruokosokeria
2 tl leivinjauhetta
3 rkl kaakaojauhetta
2 kananmunaa
1/2 dl rypsiöljyä
1 dl maitoa
2 rkl säilykekirsikoiden lientä
noin 1 dl kirsikkahilloa
Kuorrute: tomusokeria, vettä
Koristeeksi: säilykekirsikoita
Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe, kaakaojauhe ja muscovadosokeri. Sekoita toisessa astiassa munat, rypsiöljy, maito ja säilykekirsikoiden liemi. Lisää jauhoseos kosteisiin aineksiin ja sekoita taikinaksi. Älä vatkaa. Jaa taikina vuokiin. Lusikoi jokaiseen muffinssiin nokare kirsikkahilloa. Paina hillosilmä lusikalla taikinan sisälle. Paista 200 asteessa 15–20 minuuttia. Sekoita tomusokerista ja tilkasta vettä kuorrute, levitä sitä muffinssien pinnalle ja koristele kirsikoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti