lauantai 17. maaliskuuta 2012

SUKLAAN LUMOISSA


Suklaa on ainoa makeinen, jota minun tekee toisinaan mieli. Voin lohduttautua siihen tietoon, että korkean kaakaopitoisuuden omaava tumma suklaa on kohtuullisesti nautittuna jopa terveellistä.

Vieraillessani Dominikaanisen tasavallan maaseudulla viime keväänä sain ostaa iäkkäältä naiselta hänen käsin valmistamaansa kaakaota. Kaakaopavut hän oli kerännyt villeinä kasvavista kaakaopuista ja paahtanut ne avotulella vanhojen ratakiskojen päällä keittiössään, jossa ei ollut edes savupiippua. Mitään vastaavaa en ollut maistanut aiemmin. Herttaisen mummon myymä kaakao oli tuoksuvaa, makeuttamatonta ja aitoa.



SUKLAARAVIOLIT MARJATÄYTTEELLÄ JA -KASTIKKEELLA

Raviolitaikina:
2 dl (durum)vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 kananmunaa
Marjakastike:
200 g mansikoita
200 g puolukoita
1 dl sokeria
Täyte:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1/3 osaa marjakastiketta

Valmista raviolitaikina sekoittamalla jauhot ja kaakaojauhe kulhossa. Tee jauhojen keskelle kuoppa ja kaada siihen kananmunat. Sekoita munat jauhoihin. Vaivaa kunnes taikinasta muodostuu tiivis pallo. Peitä taikina kelmulla ja laita jääkaappiin odottamaan. Valmista kastike laittamalla marjat ja sokeri kattilaan. Keitä hiljalleen kunnes neste on lähes haihtunut. Soseuta marjat. Ota kolmasosa marjasoseesta ja sekoita se jäähtyneenä tuorejuustoon. Tee pastakoneella tai käsin kaulien taikinasta ohuita levyjä. Laita täytteestä vajaan teelusikallisen kokoisia nokareita tasaisin (n. 5 cm) välein puolelle taikinalevyistä ja aseta toiset puolet kansiksi. Painele tiiviisti etteivät raviolit aukea keitettäessä (voit sivellä vedellä taikinaa ennen kansilevyjen asettamista). Leikkaa noin 5 cm kokoisia raviolineliöitä. Kuumenna vesi kattilassa ja laita noin viisi raviolia kerrallaan kiehuvaan veteen pariksi minuutiksi, valuta. Tarjoa marjakastikkeen kanssa. Voit koristella annokset tomusokerilla ja raastetulla suklaalla.




SUKLAAJÄÄTELÖ

7 dl maitoa
puolikas vaniljatanko
4 kananmunan keltuaista
100 g kidesokeria
200 g tummaa suklaata paloina (kaakaopitoisuus vähintään 70 %)

Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja raaputa siemenet veitsellä. Laita maito, vaniljatanko sekä -siemenet kattilaan. Kuumenna maito kiehumispisteeseen. Ota kattila pois liedeltä. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Poista vaniljatanko maidosta. Kaada maito hitaasti munavaahtoon samalla vatkaten. Laita maitoseos kulhossa vesihauteeseen kuumenemaan. Lisää suklaapalat. Sekoita koko ajan kunnes suklaa on sulanut. Jäähdytä seos ja laita pakastimeen kolmeksi tunniksi. Paloitte kuutioiksi ja sekoita tehosekoittimessa pehmeäksi. Pakasta uudelleen, toista pari kertaa kunnes saat pehmeää ja kuohkeaa jäätelöä.


SUKLAAKAKKU
Pohja:
150 g tummaa suklaata
150 g margariinia
5 keltuaista
1 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
5 valkuaista
0,5 dl sokeria
Kostutus:
n. 3 dl omenamehua
Täyte:
3 dl aprikoosimarmeladia
Kuorrutus:
150 g tummaa suklaata
50 g margariinia
Koristeluun:
suklaamakeisia

Sulata suklaa vesihauteessa, lisää margariini ja sekoita hyvin. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi. Vatkaa keltuaiset ja 1 dl sokeria vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri sekä jäähtynyt suklaaseos. Vatkaa valkuaiset ja 0,5 dl sokeria kovaksi vaahdoksi, nostele varovasti taikinaan. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Kypsennä 175 asteessa noin 50 minuuttia. Halkaise jäähtynyt kakku kolmeen osaan. Kostuta kakkulevyt reilusti omenamehulla. Levitä kerrosten väliin ja päällimmäiseksi marmeladia. Sulata kuorrutusta varten suklaa vesihauteessa ja lisää margariini, sekoita hyvin. Kaada suklaakuorrutus kakun päälle ja reunoille. Koristele suklaamakeisilla. Suklaakakku säilyy useita päiviä mehevänä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti