lauantai 17. maaliskuuta 2012

SYÖKÄÄ KALAA


Erilaiset kalat ovat terveellistä ja ravitsevaa ruokaa. Kala sisältää hyödyllisiä omega-3 rasvahappoja. Nyt kun aurinkoa ei juurikaan näy kala on hyvä luonnollisen D-vitamiinin lähde. Kalassa on myös laadukasta proteiinia, joka pitää nälkää loitolla. Hiilihydraatteja kalassa ei ole lainkaan. Kalaa kannattaa syödä pari kertaa viikossa. Vaihtelun vuoksi voi käyttää vuorotellen järvi- ja merikalaa sekä pyydettyä ja kasvatettua kalaa. Kala kypsyy nopeasti ja valmistustapoja on valtavasti. Oma suosikkini tällä hetkellä on savukala.




TOMAATTI-SILAKKALAATIKKO

600 g silakkafileitä
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
4-5 tomaattia siivuina
piparjuurta raastettuna
2 dl kermaa
voita pari nokaretta
tillisilppua

Mausta silakat suolalla ja pippurilla. Taita silakkafileet kahtia ja työnnä jokaisen fileen väliin tomaattisiivu. Lado silakat uunivuokaan. Sekoita kermaan piparjuuriraaste ja kaada seos vuokaan silakoiden päälle. Ripottele pinnalle tillisilppua ja voinokareet. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. Tarjoa lisänä esim. uunissa kypsennettyjä punajuurilohkoja sekä perunamuusia.




LOHTA JA KATKARAPUJA KOOKOSKASTIKKEESSA

1 tl punaista currytahnaa
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä ohuina lastuina
pala tuoretta inkivääriä hienonnettuna
2 punaista paprikaa kuutioina
500 g tomaattimurskaa
400 g kookosmaitoa
400 g lohta kuutioina
400 g katkarapuja
2 rkl sitruunamehua
tuoretta basilikaa
tuoretta korianteria
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Kuullota currytahna, sipulit, inkivääri ja paprikakuutiot öljyssä. Sekoita joukkoon tomaattimurska ja kookosmaito. Anna muhia miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Paista tällä välin lohipalat. Mausta liemi sitruunamehulla ja mustapippurilla. Lisää joukkoon lohipalat ja katkaravut. Kuumenna ruoka, mutta älä enää keitä. Silppua päälle reilusti tuoreita yrttejä. Tarjoa esim. patongin kanssa.




KALAKEITTO

500 g lohta (tai muuta kalaa) kuutioina
1,5 l kalalientä (osa voi olla valkoviiniä)
2 laakerinlehteä
0,5 tl kokonaisia pippureita
5 perunaa kuutioina
3 porkkanaa viipaleina
1 sipuli silputtuna
1 purjo renkaina
2 sellerinvartta paloiteltuna
200 g herkkusieniä viipaleina
1 tl kurkumajauhetta
1 purkki smetanaa
suolaa maun mukaan
nippu tilliä silputtuna

Kuumenna kalaliemi kiehuvaksi, lisää laakerinlehdet ja pippurit sekä porkkanat, perunat ja sellerit. Anna kiehua kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä. Paista tällä välin sienet. Lisää purjo sekä kalat. Keitä hiljalleen kunnes kala on kypsää. Lisää lopuksi sienet, kurkuma, smetana ja tilli, kuumenna.




SILAKKARULLAT

600 g silakkafileitä
Täyte:
2 sipulia silputtuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
rosmariinia
2 tomaattia pieninä kuutioina
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
2 dl vaalean leivän muruja
1 dl pistaasipähkinöitä rouhittuna
1 dl persiljasilppua
suolaa maun mukaan
Koristeluun:
appelsiiniviipaleita

Kuullota sipuli, valkosipuli ja rosmariini kevyesti öljyssä. Lisää appelsiinimehu ja keitä hetki kokoon. Paista leivänmuruja sekä pistaasipähkinöitä hetki pannulla. Sekoita joukkoon sipulisekoitus, tomaatit, persilja ja appelsiininkuori. Paista pari minuuttia, lisää suola. Levitä silakkafileet työtasolle nahkapuoli alaspäin. Jaa täyte fileiden päälle, rullaa ja lado uunivuokaan. Laita vuokaan silakkarullien väliin appelsiiniviipaleita. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti