lauantai 17. maaliskuuta 2012

VILLIVIHANNEKSIA


Villivihannekset ovat herkullista ja ravinteikasta lähiruokaa luonnosta ja kotipihalta. Mikä parasta villivihannekset ovat täysin ilmaista ruokaa.
Älä vihaa voikukkia, vaan syö niitä. Voikukista ja muista niin sanotuista rikkaruohoista saa maistuvaa ruokaa. Voikukka sisältää paljon C- ja A-vitamiineja, kalsiumia, rautaa ja muita kivennäisaineita. Voikukan lehdillä voi korvata esim. rucolan salaateissa.
Nokkonen sisältää kalsiumia kolme kertaa enemmän kuin maito, rautaa seitsemän kertaa enemmän kuin pinaatti ja C-vitamiinia viisinkertaisesti appelsiiniin verrattuna. Nokkosta voi käyttää pinaatin tapaan muhennoksiin, ohukaisiin ja piirakoihin. Nokkosia kannattaa myös kuivata. Kuivatut nokkoset voi jauhaa jauheeksi, jota on helppo lisätä moniin ruokiin, kuten keittoihin, viiliin ja leivonnaisiin.
Nykyään jopa huippuravintoloiden kokit maailmalla käyttävät villivihanneksia.



NOKKOSPASTAA VOIKUKKAPESTOLLA

Tuorepasta:
1 l tuoreita nokkosia
500 g (durum)vehnäjauhoja
4 kananmunaa
Pesto:
5 dl nuoria voikukanlehtiä
2 dl emmental- tai parmesaanijuustoa hienona raasteena
1 dl mantelijauhetta
1 valkosipulinkynsi silputtuna
1,5 – 2 dl oliiviöljyä
merisuolaa myllystä
Kiehauta nokkoset nopeasti vedessä. Purista vesi pois ja soseuta nokkoset sauvasekoittimella. Kaada jauhot kulhoon, tee jauhojen keskelle kuoppa johon rikot munat ja laitat myös nokkossoseen. Sekoita jauhot pikkuhiljaa munien ja nokkosten kanssa, vaivaa taikinaa kunnes muodostuu tiivis pallo. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin tunniksi.
Hienonna tehosekoittimessa voikukan lehdet, lisää valkosipulinkynsi, juustoraaste, mantelijauhe ja osa öljystä. Lisää öljyä jotta muodostuu tasainen kastike, mausta suolalla.
Tee taikinasta pastakoneella levyjä ja edelleen tagliatellea. Jos et omista pastakonetta kauli taikina käsin ja leikkaa siitä veitsellä ohuita suikaleita.
Keitä pastaa suolalla maustetussa vedessä pari minuuttia, valuta ja tarjoa peston kanssa.




VIHREÄ KALAMUREKE

800 g ruodotonta ja nahatonta kalaa
(esim. haukea, ahventa, kuhaa tai seitiä)
2 tl merisuolaa myllystä
1 l nokkosia tuoreena
½ tl viherpippuria
3 keltuaista
3 valkuaista
4 dl kermaa
koristeluun:
katkarapuja
sitruuna
Kiehauta nokkoset, valuta ja hienonna tahnaksi. Leikkaa kala pieniksi paloiksi ja hienonna monitoimikoneessa. Lisää suola ja nokkoset. Mausta viherpippurilla ja lisää keltuaiset. Lisää koneen käydessä valkuaiset ja kerma. Pysäytä kone, kun murekeseos on tasaista. Vuoraa leivinpaperilla suorakaiteen muotoinen vuoka (noin 1,5 l) ja levitä murekeseos vuokaan. Peitä vuoka leivinpaperilla ja vielä alumiinifoliolla. Laita vuoka uunipannulle, jossa on vettä, ja kypsennä vesihauteessa 200-asteisessa uunissa noin 50-60 minuuttia. Jäähdytä mureke vuoassa, kumoa lautaselle ja koristele esim. katkaravuilla ja sitruunaviipaleilla. Kalamurekkeen voi tarjota kylmänä viipaleiksi leikattuna esim. kesäjuhlien noutopöydässä. Mureke on hyvää myös leivän päällä.




VIHREÄ SALAATTI

jäävuorisalaattia
nuoria voikukanlehtiä
retiisejä
avocadoa
oliiviöljyä
balsamietikkaa

Laita revitty jäävuorisalaatti, voikukanlehdet, avocadoviipaleet sekä retiisisiivut suurelle lautaselle. Pirskota vielä oliiviöljyä ja balsamietikkaa salaatin päälle.




VOIKUKANNUPPU KAPRIKSET

5 dl voikukannuppuja
Liemi:
2 dl vettä
1 dl omenaviinietikkaa
2 rkl hunajaa
1 tl merisuolaa
Kiehauta nuput, valuta. Sekoita liemen ainekset ja kuumenna. Kaada kuuma liemi nuppujen päälle ja jäähdytä liemessä. Purkita ja anna olla pari päivää kylmässä ennen tarjoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti