Matkustin ajassa lapsuuteni
ruokamuistoihin lämpimiin kesiin.
Sinikka-äidin keittiössä
Asuimme ensin aivan Naantalin
keskustassa torin laidalla Säästöpankin talossa toisessa
kerroksessa. Kun pikkuveli syntyi ja aloitin koulun muutimme
omakotitaloon. Pidin paljon äidin tekemistä makkara- ja
lihakeitoista. Kun vieraita oli tulossa äiti leipoi tiikerikakkua,
kääretorttua tai omenamuffinsseja. Katselin vieressä kun vuoka
voideltiin ja jauhotettiin korppujauhoilla. Seurasin kun sokeri ja
voi vaahtoutuivat, kietoutuivat vatkaimeen ja kiersivät kehää
kulhossa. Kauniin vaaleankeltaista seosta teki jo mieli maistaa, vaan
ensin se piti paistaa. Äitini teki lämpimiä leipiä usein
viikonloppuisin, ne liittyvät vahvasti muistoissani lauantain
saunailtoihin ja Lauantaitanssit tv-ohjelmaan.
LÄMPIMÄT VOILEIVÄT
vaaleaa leipää
makkaraa paksu siivu
tomaattia viipaleina
edamjuustoa
TIIKERIKAKKU
200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
raitaosaan:
3 rkl kaakaojauhetta
3 rkl maitoa
Voitele ja korppujauhota rengasvuoka.
Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa
hyvin. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoin, lisää vaahtoon. Ota 1/3
taikinasta toiseen kulhoon ja lisää siihen kaakaojauhe ja maito.
Laita taikinat kerroksittain vuokaan ja paista 175 asteessa noin 40
minuuttia.
OHRAUUNIPUURO
1 rkl voita tai margariinia
1,5 dl rikottuja ohjasuurimoita
8 dl maitoa
0,5 tl suolaa
Voitele uunivuoka. Mittaa vuokaan
ohrasuurimot, maito ja suola. Kypsennä puuroa 175 asteessa uunin
alatasolla noin kaksi tuntia. Syödään voisilmän ja maidon kanssa.
Vieno-mummon keittiössä
Kävimme pari kertaa vuodessa
Sulkavalla isäni kotitilalla, aina pääsiäisenä sekä
kesälomalla. Kesäisin kävelimme peltojen poikki ja metsän halki
järven rantaan uimaan, onkimaan ja soutelemaan. Kohokohta oli, jos
näimme setäni hevosen metsässä laiduntamassa. Harmistuksen paikka
oli, jos lehmät olivat miinoittaneet rantaveden. Palatessamme
rannasta pujotimme ahomansikoita timoteiheinään ja poimimme
metsästä kuppiin mustikoita, että sain tehdä mustikkamaitoa.
Iltaisin seurasin tarkkaavaisesti, kun tätini kävivät
iltalypsyllä.
Mummoni oli erittäin tarkka
ruoka-ajoista. Aamu-unisena olin usein vielä aamupalalla, kun hän
jo aloitteli seuraavan aterian valmisteluja. Miedon makuinen
makaronilaatikko on jäänyt päällimmäisenä mieleeni
leivinuunissa paistettujen ruislimppujen lisäksi. Aina oli myös
jälkiruokaa, ainakin silloin kun me olimme kyläilemässä.
MAKARONILAATIKKO
250 g pätkittyä putkispagettia
Munamaito:
3 kananmunaa
8 dl maitoa
noin 1 tl suolaa
vajaa 1 rkl sokeria
muskottia
valkopippuria
Keitä makaroneja noin 8 minuuttia.
Laita makaronit voideltuun uunivuokaan, sekoita munamaito ja kaada
vuokaan makaronien päälle. Kypsennä uunissa 175 asteessa noin
tunnin eli kunnes munamaito on hyytynyt. Tarjotaan karjalanpaistin
tai uunissa tuntikausia muhineen possunlihan kanssa.
MARJAKIISSELI
1 litra laimennettua mehua
4 rkl perunajauhoja
1 dl vettä
4 dl marjoja (esim. mustikoita)
Kuumenna mehu kiehuvaksi. Ota kattila
pois liedeltä. Sekoita perunajauhot hyvin veteen. Kaada seos ohuena
nauhana mehun joukkoon samalla sekoittaen. Siirrä takaisin liedelle
ja anna kiehahtaa nopeasti. Laita marjat tarjoiluastiaan ja kaada
kiisseli marjojen päälle.
Muisto-mummon keittiössä
Toinen mummoni, äidinäiti asui niin
lähellä, että hänen luonaan kävimme ainakin kerran viikossa.
Mummon pihalla kasvoi paljon vanhoja puita, suuria tammia sekä
omena-, kriikuna- ja luumupuita. Kaikkialla oli kukkia, kielot ja
lemmikit olivat suosikkejani. Mummo oli kätevä käsistään, hän
kutoi ahkerasti, ompeli koneella vaatteita ja virkkasi pitsiliinoja.
Mummolassa tuoksui usein vastapaistettu pulla. Hän teki ihan
tavallisia pyöreitä pikkupullia, pullapitkoja ja mustikkapiirakkaa.
Mummo paistoi myös lättyjä, isoja ja rasvaisia. Niiden kanssa
maistui itsetehty mustaherukkamehu. Raparperikiisseli ja kuohkea
vispipuuro olivat hyviä maidon kanssa.
Mummo tykkäsi kalasta, hän teki
silakkalaatikkoa ja paistoi kalaa. Erityisesti lohesta jäi vahva
tuoksu ilmaan ja aina kun paistan itse lohta olen kuin mummoni
keittiössä.
LÄTYT
6 kananmunaa
1 l maitoa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl sulatettua voita
1 l maitoa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl sulatettua voita
tarjoiluun:
sokeria ja hilloa
VISPIPUURO
8 dl vettä
4 dl puolukoita
1 dl sokeria
¼ tl suolaa
1,5 dl mannasuurimoita
Puolukoita keitetään vedessä noin 10
minuuttia, jonka jälkeen ne painellaan siivilän läpi. Lisätään
loput ainekset ja keitellään välillä sekoittaen toiset 10
minuuttia. Annetaan jäähtyä ja vatkataan kuohkeaksi. Tarjotaan
kylmän maidon kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti