sunnuntai 7. lokakuuta 2012

FONDUE



Herkulliset fonduet sopivat syysiltojen iloksi. Tarjoa illanistujaisissa juustofondueta tai suklaafondueta. Juusto pysyy pitkään sulana valurautaisessa fonduepadassa. Sulatettu suklaa on parhaimmillaan keraamisesta fonduekulhosta dipattuna. Fondueastia asetetaan tukevasti lämmittimen tai lämpölevyn päälle kaikkien ulottuville keskelle pöytää.

Jokainen dippaa pitkävartisella haarukalla itse mieleisiään herkkupaloja pataan. Juustopataan sopivat hyvin dipattavaksi leipäkuutiot, paloiksi leikatut vihannekset kuten paprika ja kukkakaali sekä kokonaiset kirsikkatomaatit ja pienet etikkakurkut. Myös katkaravut ja salami maistuvat juustofonduen kera. Suklaapataan dipattavaksi käyvät hedelmäviipaleet, marjat, pullasiivut ja kakkupalat sekä vaahtokarkit.


KOLMEN JUUSTON FONDUE
1 valkosipulinkynsi halkaistuna
50 g voita
1 sellerin varsi pieneksi hienonnettuna
3 dl kuivaa valkoviiniä
250 g emmentaljuustoa raastettuna
250 g gruyerejuustoa raastettuna
50 g parmesaanijuustoa raastettuna
½ tl sinappijauhetta
½ tl paprikajauhetta
ripaus jauhettua muskottipähkinää
ripaus cayennepippuria
1 rkl maissitärkkelystä
2 rkl brandya

Hiero fonduepata halkaistulla valkosipulilla. Sulata voi ja paista siinä varsiselleri pehmeäksi. Kaada pataan viini ja lämmitä. Lisää juusto vähitellen sekaan, sekoita koko sulamisen ajan. Mausta sinappijauheella, paprikalla, muskotilla ja cayennepippurilla. Sekoita maissitärkkelys brandyn kanssa ja lisää pataan samalla hyvin sekoittaen. Anna seoksen kiehua hiljalleen koko ajan hämmentäen keitosta. Siirrä fonduepata pöytään ja dippailu voi alkaa.


AVOKADO-JUUSTOFONDUE
25 g voita
1 sipuli pieneksi silputtuna
4 rkl vehnäjauhoja
2,5 dl maitoa
4 rkl sitruunamehua
1 avokado soseutettuna
suolaa
pippuria
100 g emmentaljuustoa
1,5 dl kermaa
pari tippaa tabascoa

Kuullota sipulisilppu voissa pehmeäksi. Lisää jauhot, sekoita hyvin ja kypsennä pari minuuttia. Ota kattila pata hetkeksi pois liedeltä ja lisää maito, sitruunamehu sekä avokado. Mausta suolalla ja pippurilla. Keittele hiljalleen 5 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää juusto ja sekoita kunnes juusto sulaa. Lisää vielä kerma ja muutama tippa tabascoa, kuumenna. Siirrä pata pöytään.


HOMEJUUSTOFONDUE
350 g emmentaljuustoa raastettuna
100 g homejuustoa muruina
3 dl kuivaa valkoviiniä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl maissitärkkelystä
mustapippuria myllystä
muskottipähkinää

Mittaa kattilaan viini, sitruunamehu ja maissitärkkelys. Kuumenna sekoittaen. Lisää juustot pienissä erissä koko ajan sekoittaen, kunnes juusto on kokonaan sulanut. Mausta. Kuumenna fonduepata ja kaada fondue siihen. Nosta pata liekin päälle pöytään.


SUKLAAFONDUE
250 g tummaa suklaata
1,5 dl kermaa
1 rkl sherryä tai madeiraa

Laita fondueastia vesihauteeseen, kuumenna siinä paloiteltu suklaa. Kun suklaa on sulanut lisää kerma vähitellen, sekoita hyvin ja mausta sherryllä. Ota fondueastia pois vesihauteesta, kuivaa ulkopinta ja siirrä pöytään lämmittimen päälle. Vaihtelun vuoksi voit käyttää valkosuklaata ja likööriä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti