perjantai 12. lokakuuta 2012

ITKETTÄVÄN IHANA SIPULI




Sipulit ovat äärettömän monikäyttöisiä. Lisään lähes joka ruokaan jotain sipulia. Sipulien laajaan sukuun kuuluu paljon jäseniä, tunnetuimpia lienevät keltasipuli eli tavallinen ruokasipuli, punasipuli, valkosipuli, purjo, ruohosipuli ja salottisipuli. Sen lisäksi, että sipuleilla on runsaasti terveyttä edistäviä vaikutuksia ne saavat ruoan maistumaan paremmalle.


MANGOHÄRKÄ
500 g fileetä suikaleina
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 purjo suikaleina
pala tuoretta inkivääriä ohuina suikaleina
1 rkl sherryä
1 mango kuutioina
Lihan marinadi:
¼ tl suolaa
½ tl sokeria
2 tl soijaa
1 tl sherryä
mustapippuria myllystä
2 tl perunajauhoja
1 rkl vettä
Kastike:
2 tl perunajauhoja
6 tl osterikastiketta
3 tl soijaa
1,5 dl vettä

Sekoita lihan joukkoon suola, sokeri, soija, sherry ja mustapippuri. Sirottele pinnalle perunajauhot. Lisää vesi ja sekoita hyvin. Marinoi puoli tuntia. Sekoita valmiiksi kastikkeen ainekset. Kaada wok-pannuun öljyä ja paista lihapalat. Ota lihat pois pannusta ja laita odottamaan lämpimälle vadille. Lisää wokkiin valkosipuli, purjo ja inkivääri, sekoittele pari minuuttia. Kaada sherry pannulle, kun se on kiehunut kaada wokin sisältö myös lämpimälle vadille odottamaan. Lisää wokille öljyä ja kypsennä mangoa noin minuutin ajan. Kaada kastike pannuun. Kun kastike kuplii ja sakenee on se valmis. Kaada mangokastike vadille lihan päälle, sekoita.


VALKOSIPULIKEITTO
4 kokonaista valkosipulia
oliiviöljyä
60 g voita
4 purjoa pilkottuna
1 sipuli silputtuna
0,5 dl vehnäjauhoja
8 dl kanalientä
4 rkl sherryä
2 dl kermaa
2 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Leikkaa kokonaisista valkosipuleista kantaosa auki. Laita valkosipulit uunivuokaa leikattu pinta ylöspäin ja pirskottele öljyä päälle. Paahda valkosipuleita uunissa 175 asteessa noin tunti. Anna jäähtyä ja ota talteen pehmennyt valkosipulitahna. Sulata voi kattilassa ja lisää valkosipulitahna, purjot sekä sipuli. Kuullota kunnes kaikki ovat pehmeitä. Lisää jauhot ja anna kypsyä samalla sekoitellen. Sekoita joukkoon lämmin kanaliemi ja anna hautua puoli tuntia. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää sherry ja kerma, kuumenna keitto. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.



RANSKALAINEN SIPULIKEITTO
600 g sipuleita ohuina renkaina
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl voita tai öljyä
1,5 l vahvaa lihalientä
3 dl valkoviiniä
1 laakerinlehti
1 tl timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Kuorruttamiseen:
vaaleita leipäviipaleita tai -kuutioita
juustoraastetta

Sulata voi ja paista sipuleita sekoitellen kunnes ne ovat kullanruskeita. Lisää lihaliemi, viini ja mausteet pataan. Kypsennä hiljalleen hauduttamalla tunnin ajan. Jaa keitto uuninkestäviin annoskulhoihin. Paahda leivät ja laita ne keiton pinnalle. Ripottele vielä runsaasti juustoraastetta. Kuumenna 225 asteessa kunnes juusto sulaa ja saa vähän väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti