keskiviikko 24. lokakuuta 2012

JUUSTOSSA LÖYTYY



Juustot ovat suurinta herkkuani. Maistelen mielelläni erilaisia juustoja. Lisään juustoja myös moniin ruokiin.

Olen tehnyt itse hyvin paljon juustoja. Minulla oli yli kymmenen vuotta lypsäviä vuohia. Käsin lypsämästäni vuohenmaidosta valmistin muun muassa leipäjuustoa, fetajuustoa, kotijuustoa, munajuustoa, mozzarellaa sekä makeaa herasta hitaasti keitettyä mesjuustoa. Tekemäni vuohenjuustot olivat todellista luomua ja lähiruokaa. Vaikka itse sanonkin, niin ne juustot olivat todella hyviä. Varsinkin marinoitu fetajuusto, sen voittanutta en ole vielä löytänyt. Myös kotijuusto leivitettynä ja paistettuna toimi aina loistavasti salaattipedillä tarjottuna. Kolmantena suosikkinani oli kivasti natiseva leipäjuusto. Kyllä on välillä ikävä omatekoisia vuohenjuustoja sekä tietysti omapäisiä ja kekseliäitä vuohia.


KOLMEN JUUSTON PIIRAKKA
Pohja:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
150 g fetajuustoa kuutioina
250 g artisokan sydämiä paloina
1 dl aurinkokuivattua tomaattia pieneksi paloiteltuna
2 kananmunaa
2 dl maitoa
muskottipähkinää raastettuna
mustapippuria myllystä
rakuunaa
Pinnalle:
2 dl emmentaljuustoraastetta

Muovaa taikina tuorejuustosta, margariinista ja vehnäjauho-leivinjauheseoksesta. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan. Levitä feta, artisokat ja tomaatit piirakkapohjalle. Sekoita munat, maito sekä mausteet keskenään ja kaada piirakan päälle. Ripottele juustoraaste pinnalle ja paista 225 asteessa noin 25 minuuttia.



JUUSTOINEN LIHAPATA
400 g naudanpaistia kuutioina
2 sipulia lohkoina
4 porkkanaa paloiteltuna
1 rkl vehnäjauhoja
5 dl vettä
häränlihafondia
1 dl kermaa
100 g maustekurkkuja kuutioina
200 g leipäjuustoa kuutioina
suolaa ja mustapippuria myllystä
persiljasilppua

Ruskista liha pienissä erissä pannulla, ripottele lihojen pinnalle jauhoja, sekoittele. Lisää vesi ja fondi. Laita lihat pataan. Lisää pataan myös sipulit ja porkkanat. Hauduta hiljalleen kypsäksi. Lisää lopuksi kerma, maustekurkku, leipäjuusto sekä mustapippuri ja suolaa tarvittaessa. Kuumenna. Ripottele päälle persiljaa. Tarjoa perunoiden kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti