lauantai 15. joulukuuta 2012

JOULUN ODOTUSTA SAARISTOSSA



Lumivaippa on peittänyt kaiken alleen ja muuttanut maiseman. Ulkona on vielä pimeää. Pakkanen nipistelee pieniä varpaita ja neniä. Onneksi sisällä on lämmintä sekä valoisaa. Ja mikä parasta, siellä tuoksuu hyvä ruoka.


TYRNISILAKKARULLAT
500 g silakkafileitä
tyrnijauhetta
tillisilppua
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Liemi:
1 dl valkoviinietikkaa
4 dl vettä
2 tl sokeria
1 tl kokonaisia pippureita
2 laakerinlehteä
suolaa

Ripottele silakkafileiden sisäpinnoille tyrnijauhetta, tilliä, pippuria ja suolaa. Kääri fileet rulliksi ja lado ne tiiviisti kuumuutta kestävään astiaan. Kiehauta liemen ainekset. Kaada kuuma liemi fileiden päälle, laita astia keittolevylle ja anna kiehua hiljalleen kypsiksi eli noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä. Tarjoa silakkarullat kylminä, sopii hyvin saaristolaisleivän kanssa.


SAARISTOLAISLEIPÄ
1 l piimää
100 g hiivaa
1 rkl suolaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl kauraleseitä
3 dl ruisjauhoja
noin 1 l vehnäjauhoja
Voiteluun:
siirappia + vettä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää muut ainekset. Taikina saa jäädä hieman löysäksi. Jaa taikina kahteen voideltuun suorakaiteen muotoiseen (1,5 litran) vuokaan. Anna leipien nousta 2 tuntia. Paista 175 asteessa noin 2 tuntia. Voitele leipiä siirappivedellä paiston loppupuolella. Jos leivät tummuvat liikaa peitä ne tarvittaessa foliolla.


AHVENANMAAN PANNUKAKKU
1,5 l maitoa
1,5 dl mannasuurimoita
1,5 dl sokeria
1,5 tl suolaa
1,5 tl kardemummaa
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl voisulaa
3 kananmunaa

Kiehauta 1 litra maitoa, lisää sekaan mannasuurimot ja keitä kunnes puuro on sakeaa. Anna puuron jäähtyä. Sekoita jäähtyneeseen puuroon jäljelle jäänyt maito, sokeri, suola, kardemumma, jauhot sekä lopuksi munat. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Tarjoa luumukiisselin ja kermavaahdon kanssa. Voit käyttää myös riisipuuroa mannapuuron asemasta.

LUUMUKIISSELI
250 g kuivattuja luumuja
1 l vettä
¾ dl sokeria
pala kanelitankoa
½ dl vettä + 2,5 rkl perunajauhoja

Laita luumut, vesi ja sokeri kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Nosta pehmenneet luumut reikäkauhalla tarjoiluastiaan. Sekoita vesi ja perunajauhot, lisää ne kattilaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Anna nesteen kiehahtaa ja kaada luumujen päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti