lauantai 1. joulukuuta 2012

MAKUMUISTOJA TURKISTA



Alanya yllätti meidät positiivisesti. Taurus-vuoristo oli upea, kiersimme siellä kaksi päivää. Tämän vuoden reissusta kerroin kuvien kera jo aiemmassa jutussa, nyt on vuorossa turkkilaisten ruokien sekä makeiden herkkujen kokkailua ja maistelua Tuulikummun keittiössä.



TÄYTETYT MUNAKOISOT
4 munakoisoa
suolaa
oliiviöljyä
Täyte:
4 sipulia silputtuna
4 valkosipulinkynttä pieneksi pilkottuna
4 tomaattia paloiteltuna
suolaa maun mukaan
1 tl sokeria
persiljaa silputtuna
Uunivuokaan:
2 dl vettä
2 rkl sitruunamehua

Tee perunankuorimaveitsellä 2 cm leveitä raitoja munakoisojen kylkiin. Hiero raitoihin suolaa ja anna munakoisojen ”hikoilla” hetki. Pyyhi munakoisot kuiviksi. Lämmitä reilu määrä oliiviöljyä ja paista munakoisot kauttaaltaan. Nosta munakoisot uunivuokaan. Lisää pannulle samaan öljyyn sipulit, kuullota pari minuuttia. Yhdistä kaikki täytteen ainekset. Tee jokaiseen munakoisosta yksi viilto ”taskuksi” ja täytä nämä viillot täytteellä. Kaada vuokaan vettä ja sitruunamehua. Hauduta 175 asteessa noin 45 minuuttia. Koristele persiljalla.


LIHARAGUU
800 g naudan lihaa kuutioituna
500 g pieniä sipuleita
10 valkosipulinkynttä
3 rkl viinietikkaa
1 tl kanelijauhetta
1 tl kokonaisia maustepippureita
1,5 tl suolaa
½ tl mustapippuria
8 dl vettä

Paista lihat. Siirrä pataan. Ruskista sipuleita ja lisää myös ne pataan. Lisää mausteet ja hauduta kahdesta kolmeen tuntia kunnes liha on oikein pehmeää. Tarjoa riisin kanssa.

Tämä oli paremman makuista kuin miltä näyttää. Käytin tähän huippuhyvää ylämaankarjan lihaa.


HALVA
50 g voita
2 dl mannasuurimoita
2 dl vettä
2 dl maitoa
2 dl sokeria
½ rkl vaniljasokeria
(makeuttamatonta kaakaojauhetta + tilkka maitoa)

Voit lisätä halvaan myös pähkinöitä, manteleita tai rusinoita ja maustaa vaikka kanelilla, kardemummalla tai kookoshiutaleilla.

Sulata voi ja lisää mannasuurimot, sekoittele kunnes mannasuurimot saavat vähän väriä. Lämmitä kattilassa vesi, maito, sokeri ja vaniljasokeri. Kaada neste samaan kattilaan mannasuurimoiden kanssa samalla sekoittaen. Anna levähtää kannen alla noin kymmenen minuuttia. Laita seos suorakaiteen muotoiseen astiaan jäähtymään. Tässä vaiheessa voit halutessasi lisätä mieleisiäsi lisämausteita. Laita seos jääkaappiin ja kun halva on hyvin jähmettynyt voit leikata sen paloiksi.


Tein myös ruusuvedellä maustettua Turkish Delightia eli Lokumia. En laita tähän ohjetta, koska siinä on vielä hiomisen varaa. Maku oli erittäin hyvä ja muistutti esikuvaansa. Koostumuskin oli melko hyvä, mutta lokum jäi liian kosteaksi niin että tomusokeri suli liian nopeasti pinnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti