tiistai 18. joulukuuta 2012

VAIHTOEHTOISIA JOULURUOKIA


Jouluun kuuluu joulurauhan julistus, joulusauna ja notkuvat ruokapöydät. Joulupöydästä löytyy hyvin paljon perinteisiä makuja. Joulupöydässä on useimmiten kinkku tai kalkkuna, paljon kaloja, erilaisia laatikoita sekä rosollia, sienisalaattia ja joululimppua. Jälkiruokana suklaata, taatelikakkua, piparkakkuja sekä joulutorttuja. On silti kiva kokeilla joka joulu myös jotain uutta ja erilaista. Osa niistä voi jäädä pysyvästikin omaan joulupöytään.

Meidän omasta joulupöydästä ei ihan kaikkia edellä mainittuja löydy. Joulupöytämme koostuu useimmiten ainakin seuraavaksi esitellyistä ruokalajeista. Kaikkia eri jouluruokia ei tarvitse laittaa tarjolle samalla kerralla, onhan joulussa kolme päivää ja useampia ruokahetkiä.




Tämä possunfileerulla on meillä useina vuosina korvannut kokonaan joulukinkun.

TÄYTETTY POSSUNFILEERULLA
noin 1 kg porsaan ulkofilee
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
1 punainen paprika pieninä kuutioina
timjamia
½ dl sinappia
300 g parmankinkkua
1 dl parmesaanijuustoa raasteena
mustapippuria myllystä
suolaa

Kuullota sipuli, valkosipuli ja paprika, mausta timjamilla. Leikkaa filee auki levyksi. Nuiji pinta kevyesti. Levitä fileen päälle sinappia, sipuli-paprikaseosta, parmankinkkua ja juustoraastetta. Kääri rullalle ja sido puuvillalangalla. Ruskista fileen pinta pannulla. Mausta pippurilla ja suolalla. Nosta uunivuokaan ja laita lämpömittari paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 175 asteessa noin tunti eli kunnes mittari näyttää 75 astetta. Kääri filee folioon ja anna vetäytyä hetki. Poista langat ja leikkaa viipaleiksi.



Nämä lihakääryleet ovat kuuluneet joulupöytäämme jo vuosia. Viime jouluna valmistin näitä tapaninpäivänä puuhellalla olosuhteiden pakosta. Kovan myrskyn vuoksi myös meiltä oli sähköt poikki, kokonaiset kaksi vuorokautta. Onneksi emme ole täysin sähkölämmityksen tai sähköisten keittiövälineiden varassa. Vain ruoan säilyvyys tuotti ongelmia. Jääkaappi alkoi lämmetä ja ulkonakin oli silloin 9 astetta plussan puolella eikä lumesta tietoakaan, toisin kuin nyt.

LIHAKÄÄRYLEET LUUMU-KERMAKASTIKKEESSA
600 g naudan ulkofileetä ohuina viipaleina
täyte:
150 g maksapasteijaa tai hyvin levittyvää maksamakkaraa
mustapippuria rouhittuna
suolaa maun mukaan
kastike:
2 dl lihalientä
2 dl kermaa
150 g kuivattuja luumuja
2 rkl konjakkia
suolaa maun mukaan

Nuiji lihat ohuiksi leikkeiksi. Levitä maksapasteijaa jokaiselle lihaviipaleelle, mausta, rullaa kääryleeksi ja sulje cocktailtikulla. Ruskista kääryleet pannulla. Lisää lihaliemi, kerma ja luumut. Hauduta noin puoli tuntia kannen alla. Lisää lopuksi konjakki, kiehauta ja tarkasta maku.


Raikas salaatti sopii joulupöytään.

HEDELMÄ-JUUSTOSALAATTI
jäävuorisalaattia revittynä
päärynää kuutioituna
viinirypäleitä halkaistuna
homejuustoa kuutioina
saksanpähkinöitä

Kokoa kaikki salaatin ainekset yhteen. Laita pöytään myös balsamietikkaa ja oliiviöljyä.



Meidän joulupöydässä juurekset ovat perinteisten laatikoiden sijasta yleensä tässä muodossa.

JUURESRUUKKU
500 g porkkanaa viipaleina
500 g lanttua viipaleina
200 g selleriä viipaleina
200 g palsternakkaa
2 sipulia renkaina
oreganoa
timjamia
rosmariinia
mustapippuria
suolaa
Juustokastike:
2 dl kermaa
1 rkl vehnäjauhoja
200 g emmentaljuustoa raasteena

Kuumenna kerma johon on sekoitettu vehnäjauhot, lisää juustoraaste ja anna sen sulaa. Laita kasvisviipaleet, mausteet ja juustokastike kerroksittain uunivuokaan. Peitä vuoka foliolla. Kypsennä 175 asteessa noin 2 tuntia. Poista folio kypsentämisen lopussa, että pinta saa kauniin värin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti