perjantai 31. toukokuuta 2013

LETTUKESÄ



Letut, lätyt, räiskäleet, ohukaiset, pannukakut ja niin edelleen, rakkaalla herkulla on monta nimeä. Letut ovat helppotekoisia ja niihin tarvitaan vain muutamia edullisia aineksia, mutta ne paistuvat vastustamattoman hyviksi. Letut voi tarjota makeina hillon, marjojen, kermavaahdon tai jäätelön ja erilaisten kastikkeiden kanssa. Letut voi tarjota vaihteeksi suolaistenkin lisukkeiden kera. Ellei omista lettupannua, niin paistovälineeksi käy ihan tavallinen paistinpannu. Kesällä on myös kiva paistaa ulkona muurinpohjalettuja.




OMENALETUT
50 g margariinia tai voita
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kanelia
1 tl sitruunamehua
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
3 omenaa

Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi. Lisää vaniljasokeria, kanelijauhetta ja sitruunamehua. Sekoita munat yksitellen joukkoon. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe. Lisää taikinaan jauhot ja maito. Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Kuumenna ohukaispannu. Kasta omenarenkaat taikinaan. Paista omenarenkaita rasvassa molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Ripottele pinnalle tomusokeria ja tarjoa heti vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Tästä taikinasta voi paistaa myös tavallisia lettuja ilman omenaviipaleita.




NOKKOSLETUT
5 dl tuoreita nuoria nokkosen lehtiä
2 kananmunaa
5 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä
ripaus suolaa
ripaus muskottia

Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi, lisää nokkoset ja anna kiehua pari minuuttia, valuta ja hienonna sauvasekoittimella. Vatkaa munat, lisää maito sekä vähitellen jauhoja samalla hyvin sekoittaen. Lisää vielä öljy sekä suolaa ja muskottia. Paista lettupannulla pieniä nokkoslettuja. Voit korvata nokkosen pinaatilla.




PIENET PANNUKAKUT
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 kananmunaa
2 dl maitoa
2 ½ rkl rypsiöljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kevyesti vatkatut munat, maito ja öljy keskenään, kaada ne kuiviin aineksiin samalla sekoittaen kaikki tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan turvota 15 minuuttia. Paista pannukakut lettupannulla kauniin värisiksi. Tarjoa marjojen ja ruokosokerisiirapin kanssa.





LÄTYT
3 kananmunaa
5 dl maitoa
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
½ dl sulatettua voita tai öljyä

Vatkaa kevyesti kananmunien rakenne rikki. Lisää joukkoon loput ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia. Paista paistinpannulla suuria lättyjä. Tarjoa hillon kanssa.




MUURINPOHJALETUT
3 kananmunaa
1 l täysmaitoa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 dl ohrajauhoja tai grahamjauhoja
1 rkl sokeria
1 ½ tl suolaa
½ dl sulatettua voita

Anna taikina turvota ainakin pari tuntia ennen paistamista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti