torstai 16. toukokuuta 2013

NYT ON AIKA NOKKOSTEN JA HIIRENKORVIEN



Nokkonen on mitä parhain villiyrtti, se on helppo tunnistaa, se kasvaa kaikkialla, on terveellistä ja siitä saa hyvää ruokaa.



NOKKOSPASTA
5 dl tuoreita pieniä nokkosen lehtiä
250 g vehnäjauhoja
2 kananmunaa

Kiehauta nokkoset nopeasti vedessä. Purista vesi pois ja soseuta nokkoset sauvasekoittimella. Kaada jauhot kulhoon, tee jauhojen keskelle kuoppa, riko siihen munat ja lisää nokkossose. Sekoita jauhot pikkuhiljaa munien ja nokkosten kanssa. Vaivaa taikinaa niin kauan, että muodostuu tiivis pallo. Peitä taikina kelmulla ja laita jääkaappiin tunniksi. Tee taikinasta pastakoneella levyjä. Jos et omista pastakonetta kauli taikina käsin. Leikkaa levyt esim. tagliatelleksi. Keitä pastaa suolalla maustetussa vedessä pari minuuttia, valuta ja tarjoa heti.

Tein tällä kertaa nokkospastataikinasta tagliatellen lisäksi koivunlehden muotoisia pastoja. Näpertelin lehdet taikinapyörää, lusikkaa ja veistä apuna käyttäen. Lisäksi tarjosin kermakastiketta. Koristelin annokset pienillä koivunlehdillä. Tuoreet nuoret koivunlehdet ovat hyviä myös salaateissa.




KERMAKASTIKE
2 dl kermaa
1 ½ dl kanalientä
noin 1 dl juustoraastetta
1 rkl sitruunankuorta raastettuna
suolaa ja mustapippuria myllystä

Keitä kermaa ja kanalientä tiiviimmäksi. Lisää juustoraaste, anna juuston sulaa. Mausta.




NOKKOSSÄMPYLÄT
1 litra tuoreita nokkosia
25 g hiivaa
2,5 dl maitoa
0,5 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl öljyä
1 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
n.4 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
kananmunaa
Pinnalle:
seesaminsiemeniä

Ryöppää nokkoset, valuta ja hienonna. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää muut ainekset. Vaivaa taikinaksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi. Leivo sämpylöiksi ja anna kohota puoli tuntia. Voitele sämpylät kananmunalla ja ripottele seesaminsiemeniä päälle. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti