maanantai 10. kesäkuuta 2013

JÄÄTELÖKESÄ



Keittiöni muistutti pienimuotoista jäätelötehdasta viime viikolla, kun kokeilin useita eri jäätelömakuja ja makuvariaatioita. Itsetehdyt jäätelöt maistuivat niin lapsille kuin aikuisille, jokainen löysi oman suosikkinsa.



JÄÄTELÖKERROSKAKKU
vaniljajäätelöä
mansikkajäätelöä
basilikajäätelöä
kakkupohja

Valmista jäätelöt sekä kakkupohja alla olevien ohjeiden mukaan. Kun jäätelöt ovat valmiita vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka kelmulla, kokoa jäätelöt kerroksittain vuokaan. Tasoita kerrokset, päällimmäiseksi tulee kakkupohja. Peitä kelmulla ja laita pakastimeen jähmettymään vähintään pariksi tunniksi, mieluiten seuraavaan päivään. Kumoa tarjoiluvadille ja koristele esim. mansikoilla ja basilikanlehdillä.


VANILJAJÄÄTELÖ
3 dl maitoa
1 vaniljatanko
1 dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia
2 dl kuohukermaa
3 munankeltuaista

Laita maito, sokeri sekä glukoosisiirappi kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet veitsellä, lisää tanko ja siemenet kattilaan. Kuumenna liemi kiehumispisteeseen. Jäähdytä liemi, poista vaniljatanko. Vatkaa keltuaiset ja kerma erikseen vaahdoiksi, yhdistä vaahdot keskenään. Kaada maitoseos kermaseokseen ja laita pakastimeen jäätymään. Vatkaa jäätelöä pari kertaa jäätymisen aikana.

MANSIKKAJÄÄTELÖ
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia
600 g mansikoita
1 rkl sitruunamehua
2 rkl appelsiinimehua
2 dl kuohukermaa

Kiehauta kattilassa vesi, sokeri ja glukoosisiirappi. Sekoita koko ajan, kunnes sokeri sulaa. Anna jäähtyä. Soseuta mansikat, mausta sitruuna- ja appelsiinimehulla. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kaikki ainekset toisiinsa. Laita astia pakastimeen ja sekoita pari kertaa jäätymisen aikana.

BASILIKAJÄÄTELÖ
2 dl maitoa
1 dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia
2 dl silputtua basilikaa
3 rkl appelsiinimehua
4 dl kuohukermaa
ripaus suolaa

Kuumenna maito kiehumispisteeseen, sulata mukaan sokeri ja glukoosisiirappi. Anna jäähtyä. Hienonna basilika esim. sauvasekoittimella, lisää appelsiinimehu. Vatkaa kerma. Yhdistä basilika, maitoseos sekä kermavaahto. Laita pakastimeen ja vatkaa hyvin pari kertaa jäätymisen aikana.

KAKKUPOHJA
1 kananmuna
¾ dl sokeria
¾ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl maitoa

Vatkaa muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos munasokerivaahdon joukkoon siivilän läpi. Sekoita joukkoon vielä maito. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Jäähdytä kakkupohja.




VANILJAKANELIJÄÄTELÖ
3 dl kermaa
1 kanelitanko
5 dl vaniljakastiketta
1 rkl sitruunamehua
50 g tomusokeria

Kuumenna kerma kattilassa, lisää kanelitanko. Kiehauta ja nosta pois liedeltä, anna olla puoli tuntia, ota kanelitanko pois. Sekoita kulhossa valmis vaniljakastike, mausta sitruunamehulla ja lisää tomusokeri siivilän läpi. Yhdistä vaniljakastike ja kerma. Laita seos ilman kantta pakastimeen ja anna kovettua reunoista. Sekoita kuohkeaksi ja laita takaisin pakastimeen, toista pari kertaa sekoittaminen ja anna vielä kovettua pakastimessa muutaman tunnin ajan.

PÄHKINÄKROKANTTI
200 g sokeria
100 g hasselpähkinöitä

Paahda kuivalla pannulla pähkinöitä. Sulata sokeria kattilassa, kun seos saa väriä lisää pähkinät. Kaada seos leivinpaperille, tasoita ja anna jäähtyä. Murskaa kovettunut levy.

VOHVELITÖTTÖRÖT (töttöröraudalla)
3 kananmunaa
130 g sokeria
120 g voita sulatettuna
120 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa kananmunat ja sokeri. Lisää voisula. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään, lisää siivilän läpi taikinaan. Vatkaa kunnes taikina on tasaista. Paista töttöröraudalla ohuita levyjä ja kääri ne heti jäätelötöttöröiksi. Tai tee vohvelikuppeja: laita pieni kulho ylösalaisin pöydälle ja laita paistettu vohveli kulhon päälle muotoutumaan, anna jäähtyä ennen pois siirtämistä.




APPELSIINIJÄÄTELÖ
2 dl maitoa
2 munankeltuaista
1 dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia
2 dl kuohukermaa
1 appelsiinin kuori raastettuna
2 dl appelsiinimehua

Kiehauta maito, ota pois liedeltä. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, lisää hitaasti sekoittaen maidon joukkoon sekä myös glukoosisiirappi. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee, älä kiehauta. Anna seoksen jäähtyä. Kun seos on jäähtynyt lisää siihen appelsiininkuoriraaste ja mehu sekä vatkattu kerma. Laita jäätelö pakastimeen, vatkaa pari kertaa jäätymisen aikana.

SITRUUNAJOGURTTIJÄÄTELÖ
5 dl maustamatonta jogurttia esim. turkkilaista
1 ½ dl kermaa
1 dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia
7 rkl sitruunamehua

Sekoita jogurtti, vatkattu kerma, sokeri, glukoosisiirappi sekä sitruunamehu hyvin keskenään. Laita seos ilman kantta pakastimeen ja anna kovettua reunoista. Sekoita kuohkeaksi ja laita takaisin pakastimeen, toista pari kertaa sekoittaminen ja anna kovettua pakastimessa.

KINUSKIKASTIKE
100 g sokeria
1 dl vettä
1 rkl sitruunamehua
1 dl kermaa

Laita kattilaan sokeri, vesi ja sitruunamehu. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri liukenee. Keitä hiljalleen aina välillä hämmentäen noin 10 minuuttia kunnes seos saa vaaleanruskeaa väriä. Ota kattila liedeltä ja sekoita kerma joukkoon. Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi ennen käyttöä.


TOIVOTAN SUUSSA SULAVAA JÄÄTELÖKESÄÄ KAIKILLE!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti