torstai 20. kesäkuuta 2013

PIHALLANI KASVAA LIPSTIKKA



Usein lipstikka on saanut kasvaa aivan rauhassa. Liian usein tulee tartuttua muihin yrtteihin.




LIPSTIKKAKEITTO
2 rkl voita
1 dl tuoretta lipstikkaa silputtuna
2 kevätsipulia silputtuna
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl kanalientä tai kasvislientä
5 dl maitoa
muskottia
suolaa maun mukaan

Sulata voi kattilassa, lisää silputut lipstikat ja sipulit. Kuullota hetki ja sirottele jauhot päälle. Sekoittele hyvin. Lisää kanaliemi, anna kiehahtaa samalla sekoittaen. Lisää vielä maito ja kuumenna. Soseuta keitto. Tarjoa lipstikkakeitto esim. rapeakuorisista sämpylöistä koverretuista ”keittokulhoista”.

RAPEAKUORISET SÄMPYLÄT
25 g hiivaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
1 tl suolaa
2 tl sokeria
1 dl kauraleseitä
noin 12 dl vehnäjauhoja

Liota hiiva veteen, lisää suola, sokeri ja kauraleseet. Alusta vehnäjauhot vähitellen, vaivaa taikina hyvin. Peitä ja anna kohota puoli tuntia. Jaa taikina 12 osaan ja leivo sämpylöiksi. Laita leivinpaperin päälle kohoamaan 30 minuutiksi. Laita uuniin vesiastia ja säädä lämpötila 250 asteeseen. Voitele sämpylät vedellä. Paista noin 10 minuuttia.




LIPSTIKKAKASTIKE
2 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
2 dl maitoa tai kermaa
1,5 dl kalalientä tai kasvislientä
0,5 dl tuoretta lipstikkaa silputtuna
suolaa ja mustapippuria myllystä

Sulata voi, lisää vehnäjauhot, sekoita hyvin. Anna jauhojen vähän kypsyä, mutta älä ruskista. Lisää maito joukkoon vähitellen samalla sekoittaen. Lisää lipstikkasilppu ja mausta. Anna hautua muutaman minuutin ajan. Hyvää esim. uusien perunoiden ja kalan kanssa.



HYVÄÄ JUHANNUSTA!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti