sunnuntai 1. syyskuuta 2013

TYRNISTÄ VOIMAA SYKSYYN


Tyrnit ovat kypsyneet. Meillä on puutarhassamme kolme tyrnipensasta, yksi hedepensas Rudolf ja kaksi marjoja tuottavaa Raisa-nimistä pensasta. Sato ei ole järin suuri, mutta sitäkin kirpeämpi ja vitamiinirikas.



TYRNIHYYTELÖKAKKU
Pohja:
200 g kaurakeksejä
2 rkl tyrnijauhetta
75 g margariinia sulatettuna
Hyytelö:
6 liivatelehteä
2 dl maustamatonta jogurttia
1 ½ dl sokeria
1 dl tyrnituoremehua
2 dl kermaa
Kiille:
3 liivatelehteä
2 dl tyrnituoremehua
1 dl vettä
½ dl sokeria
Koristeluun:
tyrnimarjoja

Pohja: Jauha keksit hienoksi, sekoita joukkoon tyrnijauhe sekä sulatettu margariini. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja painele keksiseos vuokaan. Laita jähmettymään hetkeksi jääkaappiin. Hyytelö: Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Sekoita jogurtti ja sokeri keskenään. Kuumenna ½ dl tyrnimehua. Purista liivatelehdet ja sulata ne tyrnimehuun. Lisää ½ dl tyrnimehua sekaan ja kaada ohuena nauhana jogurttiseokseen samalla hyvin sekoittaen. Vaahdota kerma ja lisää seokseen. Kaada seos vuokaan keksipohjan päälle ja laita hyytymään jääkaappiin, mielellään yön yli. Kiille: Laita liivatelehdet kylmään veteen 5 minuutiksi. Kiehauta kattilassa tyrnimehu ja vesi, lisää sokeri ja anna sulaa. Purista vesi liivatelehdistä ja sulata tyrniliemeen. Anna liemen jäähtyä vähän. Lusikoi tyrnilientä hyytelön päälle varovasti. Laita vielä jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi. Koristele tyrnimarjoilla.



TYRNI-OMENAHILLO
1 ½ kg omenoita lohkoina
6 dl tyrnituoremehua
1 kg hillosokeria

Laita kattilaan omenalohkot ja noin 1 dl tyrnimehua keitä kunnes omenat ovat pehmeitä, soseuta. Lisää loput tyrnimehusta, kuumenna ja lisää hillosokeri. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Purkita kuumana. Jäähdytä ja säilytä kylmässä.



TYRNIPANNUKAKKU
3 kananmunaa
1 tl suolaa
1 ½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
8 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl tyrnijauhetta
1 tl leivinjauhetta
75 g margariinia tai voita sulatettuna

Vatkaa munat kevyesti, lisää sokerit ja suola. Lisää maito. Sekoita vehnäjauhot, tyrnijauhe ja leivinjauhe keskenään, lisää taikinaan siivilän läpi. Lisää lopuksi sulatettu rasva. Anna taikinan turvota hetki. Kaada leivinpaperilla vuoratulle syvälle uunipellille ja paista 225 asteessa noin 25 minuuttia. Tarjoa tyrni-omenahillon kanssa.



TYRNIKIISSELI
5 dl tyrnimarjoja
1,5 dl sokeria
6 dl vettä
2 rkl perunajauhoja
0,5 dl vettä suurusteen sekoittamiseen

Kaada kattilaan 6 desiä vettä, lisää tyrnit sekä sokeri. Keitä noin 10 minuuttia. Puserra siivilän läpi, siemenet jäävät siivilään. Laita kattila uudelleen liedelle kuumenemaan. Sekoita perunajauhot ja puoli desiä vettä kiisseliin. Lisää perunajauhovesiseos koko ajan sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä vielä pari minuuttia.



TYRNILIKÖÖRI
5 dl puristettua tyrnimehua
5 dl noin 30% maustamatonta viinaa
500 g sokeria

Mittaa kaikki ainekset pulloon ja sekoita. Anna seoksen olla kolme viikkoa huoneen lämmössä ja ravistele pulloa päivittäin. Siirrä pullo kylmään ja juoma on valmista nautittavaksi.
Samalla ohjeella voi tehdä myös muitakin marjaliköörejä.


VÄRIKÄSTÄ SYKSYN ALKUA KAIKILLE!

1 kommentti:

  1. Oih! Mäpä luulen, että joudun tekemään tuon kakun heti kun pappa tuo jokavuotisen tyrnisadon Ahvenanmaalta tänne Helsinkiin :)

    VastaaPoista