sunnuntai 3. marraskuuta 2013

DIWALI - VALOA PIMEYTEEN




Intiassa vietetään tällä hetkellä Diwalia eli valon juhlaa. Intian matkastamme on kulunut jo aivan liian kauan aikaa. Kunpa olisi mahdollista päästä sinne pian uudelleen, niin lähtemättömän vaikutuksen tuo maa teki. Pienen pieni matka on kuitenkin mahdollista tehdä makumatkailun muodossa. Vietin eilen lähes koko päivän keittiössä. Ensin tein lasten kanssa supisuomalaista pullaa ja loppupäivän rakentelin intialaista kasvisruokaa.



HEDELMÄINEN RIISI
4 rkl voita tai öljyä
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 cm inkivääriä hienonnettuna
1 tl chilijauhetta
1 tl jeeraa
1 rkl mietoa currytahnaa
400 g basmatiriisiä
7 dl kasvislientä
500 g tomaattimurskaa
1 punainen paprika suikaleina
100 herneitä
100 kuivattuja aprikooseja
kourallinen cashewpähkinöitä ja manteleita
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä

Kuullota sipuli. Lisää valkosipuli, inkivääri, chili, jeera ja currytahna, sekoittele pari minuuttia. Lisää riisi, kasvisliemi, tomaattimurska, aprikoosit, paprika ja herneet. Kuumenna kiehuvaksi, alenna lämpöä ja anna muhia kunnes riisi on kypsää. Lisää nestettä tarvittaessa. Lisää loppuvaiheessa pähkinät ja mantelit sekä suolaa ja pippuria.



CHAPATI
100 g täysjyvävehnäjauhoja
130 g vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 dl vettä

Sekoita ainekset ja vaivaa taikinaa koneella noin 10 minuuttia. Anna taikinan levätä 20 minuuttia. Jaa taikina 10 osaan ja kauli jauhotetulla alustalla ohuiksi pyöreiksi leiviksi. Paista leipiä kuumalla paistinpannulla nopeasti molemmin puolin. Kääri chapatit folioon ja pidä lämpiminä.



GRAHAMPYÖRYKÄT & JOGURTTIKASTIKE
100 g grahamjauhoja
½ tl suolaa
chiliä maun mukaan
½ tl ruokasoodaa
1 sipuli hienoksi silputtuna
tuoretta korianteria silputtuna
1 ½ dl vettä
öljyä paistamiseen

Yhdistä ainekset. Kuumenna öljy. Ota lusikalla taikinaa, laita taikinanokareita kuumaan öljyyn, paista kauniin ruskeiksi ja rapeiksi.

Jogurttikastike:
2 dl maustamatonta jogurttia
2 rkl grahamjauhoja
1 dl vettä
1 tl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1 tl valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl chilijauhetta
1 tl suolaa
½ tl kurkumaa
1 tl korianterinsiemeniä jauhettuna
1 tl jeeraa

Yhdistä kaikki ainekset, sekoita hyvin ja kuumenna. Tarjoa grahampyöryköiden kanssa.


KURKKUSALAATTI
200 g kurkkua ohuina viipaleina
2 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
1 tl sokeria
tuoretta korianteria
tuoretta minttua

Laita kurkkuviipaleet jääkaappiin pariksi tunniksi. Yhdistä loput aineet ja sekoita kurkkuihin juuri ennen tarjoilua.



MANTELI-PISTAASIRUUDUT
50 g voita
150 g mantelijauhetta
150 g sokeria
1 dl kermaa
10 mantelia
10 pistaasipähkinää

Sulata voi, lisää mantelijauhe, sokeri sekä kerma. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Levitä seos leivinpaperilla vuorattuun pieneen suorakaiteen muotoiseen astiaan. Paloittele manteleita ja pistaasipähkinöitä vähän ja ripottele seoksen päälle. Jäähdytä ja laita jääkaappiin kovettumaan. Leikkaa paloiksi ja tarjoa jälkiruokana.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti