tiistai 14. tammikuuta 2014

KEITTO LÄMMITTÄÄ


Lämpömittari näyttää tällä hetkellä -18 astetta. Nyt on aika kaivaa keittokauhat esiin, sillä mikä lämmittäisikään paremmin pakkasella kuin höyryävän kuuma keitto.


LINSSIKEITTO
250 g punaisia linssejä
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
1 purjo renkaina
1 iso porkkana ohuina renkaina
½ tl juustokuminaa eli jeeraa
½ tl korianterinsiemeniä murskattuna
500 g tomaattimurskaa
1,5 l kasvislientä
1 laakerinlehti
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Vihreä yrttiöljy:
nippu yrttejä esim. persiljaa ja tilliä
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua

Huuhdo ja valuta linssit. Laita kattilaan sipuli, valkosipuli, purjo sekä porkkana. Kuullota pari minuuttia öljyssä. Lisää mausteet, linssit, tomaattimurska ja kasvisliemi. Keitä hiljalleen noin 40 minuuttia. Poista laakerinlehti ja soseuta keitto, voit jättää keiton myös soseuttamatta. Silppua yrttiöljyä varten yrtit, lisää öljy sekä sitruunamehu ja soseuta tahnaksi sauvasekoittimella. Tarjoa yrttiöljyä keiton kanssa.



NUUDELIKEITTO
300 g broileria suikaleina
200 g katkarapuja
150 g nuudeleita
1 sipuli silputtuna
pala purjoa renkaina
1 valkosipulin kynsi
1 rkl tuoretta inkivääriä
1,5 l kanalientä
1 tl sokeria
3 rkl kalakastiketta
2 rkl sitruunan mehua
tuoretta korianteria tai persiljaa

Kuullota sipuli, purjo, valkosipuli ja inkivääri. Lisää kanaliemi, sokeri ja kalakastike. Keitä hiljalleen. Paista sillä välin broilerisuikaleet. Lisää broileri keittoon, keitä vielä noin 10 minuuttia. Valmista nuudelit. Lisää lopuksi sitruunan mehu, nuudelit ja katkaravut keittoon. Kuumenna, mutta älä enää keitä etteivät katkaravut sitkisty. Silppua pinnalle runsaasti korianteria tai persiljaa.



PORKKANA-APPELSIINIKEITTO
50 g voita
1 sipuli silputtuna
500 g porkkanoita viipaloituna
1,5 dl appelsiinimehua
1 litra kasvislientä
timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Koristeluun:
ranskankermaa tai maustamatonta jogurttia
muskottipähkinää raastettuna

Sulata voi kattilassa, lisää sipuli ja porkkanat. Kypsennä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia. Lisää appelsiinimehu, kasvisliemi ja mausteet. Keitä kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Soseuta keitto. Annostele kulhoihin, koristele lusikallisella ranskankermaa ja ripauksella muskottia.



RANSKALAINEN SIPULIKEITTO
600 g sipuleita ohuina renkaina
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl voita tai öljyä
1,5 l vahvaa lihalientä
3 dl valkoviiniä
1 laakerinlehti
1 tl timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Kuorruttamiseen:
vaaleita leipäviipaleita tai -kuutioita
juustoraastetta

Sulata voi ja paista sipuleita sekoitellen kunnes ne ovat kullanruskeita. Lisää lihaliemi, viini ja mausteet pataan. Kypsennä hiljalleen hauduttamalla tunnin ajan. Jaa keitto uuninkestäviin annoskulhoihin. Paahda leivät ja laita ne keiton pinnalle. Ripottele vielä runsaasti juustoraastetta. Kuumenna 225 asteessa kunnes juusto sulaa ja saa vähän väriä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti