tiistai 15. huhtikuuta 2014

KALARUOKIA PÄÄSIÄISPÖYTÄÄN


Kala soveltuu mitä parhaiten tarjottavaksi pääsiäispöydässä. Kokosin tähän pääsiäistä varten kalapyöryköiden, suolakuoressa kypsennettävän kalan sekä helpon uunikalan reseptit.


KALAPYÖRYKÄT
2 dl vettä
100 g voita
1 tl suolaa
valkopippuria myllystä
muskottipähkinää raastettuna
2 dl vehnäjauhoja
4 kananmunan keltuaista
4 kananmunan valkuaista vaahdotettuna
600 g kalaa jauhettuna
1 dl kermaa
70 g tomaattipyreetä
Keittämiseen:
1 litra kalalientä
Kastike:
50 g voita
4 rkl vehnäjauhoja
noin 5 dl kalapyöryköiden keittolientä
sitruunamehua maun mukaan
loraus kermaa
tilliä

Laita kattilaan vesi, voi, suola, pippuri sekä muskotti, kiehauta. Lisää liemeen jauhot samalla hyvin vatkaten kunnes seos irtoaa kattilan reunoilta. Lisää keltuaiset koko ajan vatkaten. Jäähdytä ja lisää valkuaiset seokseen. Sekoita kerma sekä kylmä kalamassa ja tomaattisose keskenään. Sekoita vielä kalamassa ja ensin tehty massa keskenään huolellisesti. Kuumenna kalaliemi kiehuvaksi. Muotoile kostutetulla ruokalusikalla pyöryköitä. Laita pyörykät liemeen. Kalapyörykät kypsyvät noin 15 minuutissa, samalla ne turpoavat. Nosta kalapyörykät astiaan ja pidä ne lämpiminä. Tee kastike sulattamalla kattilassa voi ja sekoita siihen jauhot. Lisää joukkoon siivilöity kalaliemi ja sekoita hyvin. Mausta sitruunanmehulla. Lorauta sekaan kermaa ja koristele tillillä.



SUOLAKUORESSA KYPSYVÄ KALA
reilu 1 kg painoinen kokonainen perattu kala
suolaa ja mustapippuria myllystä
tuoreita yrttejä esim. basilikaa
sitruunaviipaleita
noin 2 kg karkeaa merisuolaa
2 dl vehnäjauhoja
noin 2 dl vettä
Kastike:
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl voita
yhden sitruunan mehu
suolaa ja mustapippuria myllystä
basilikaa silputtuna

Huuhdo kala ja pyyhi kuivaksi. Täytä kalan vatsa sitruunalla ja yrteillä, mausta pippurilla ja suolalla. Käytä vuokaa tai tee foliosta kalan muotoinen alusta ja peitä pohja merisuolalla, laita kala suolan päälle ja peitä kala kokonaan merisuolalla. Tee jauhoista ja vedestä paksu tahna ja levitä seos suolan päälle tasaisesti. Paista kalaa 200 asteessa noin 40 minuuttia eli kunnes kuoren pinta alkaa ruskistua. Ota kala uunista ja anna levähtää noin 10 minuuttia. Kuumenna sillä välin kastiketta varten öljy sekä voi kiehuvaksi, lisää sitruunamehu ja mausta. Irrota kalasta suolakuori, siirrä kala tarjoiluvadille ja tarjoa kuuman kastikkeen kanssa. Suolakuori toimii kannen tavoin ja pitää kalan mehevänä.



HELPPO UUNIKALA KATKARAPUKUORRUTUKSELLA
noin 700 g nahaton kalafilee
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
200 g katkarapuja
tilliä hienonnettuna
1 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa

Laita kala uunivuokaan. Mausta kala suolalla ja pippurilla. Laita katkaravut kalan pinnalle, (säästä muutama katkarapu koristeluun). Sekoita keskenään majoneesi, ranskankerma ja tilli. Levitä seos kalan päälle. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti