perjantai 9. toukokuuta 2014

IHAN FINAALISSA (ruokina viisufinaali 2014)



Euroviisufinaali pidetään lauantaina 10.5. Finaalissa on mukana kaikkiaan 26 maata. Semifinaalien kautta tiensä mukaan finaaliin läpäisi 20 maata. Suoraan finaaliin päässeet maat ovat Espanja, Iso-Britannia, Italia, Ranska ja Saksa, myös isäntämaa eli viime vuoden voittajamaa Tanska on luonnollisesti päässyt suoraan finaaliin esiintymään. Suomi on hienosti finaalissa ja kilpailee numerolla 18.

Tänä vuonna finalistimaiden ruoat näyttävät tämänlaisilta. Mikä maa voittaisi jos kisattaisiin ruokien paremmuudesta?


01 UKRAINA
KIOVAN KANA
4 broilerin rintafileetä
Maustevoi:
100 g voita
2 rkl persiljasilppua
2 rkl sitruunamehua
valkosipulinkynsi silputtuna
suolaa maun mukaan
Leivittämiseen:
1 dl vehnäjauhoja + suolaa ja mustapippuria
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
1 dl korppujauhoja
öljyä ja voita paistamiseen

Sekoita persiljasilppu, sitruunanmehu ja valkosipuli pehmeään voihin, mausta suolalla. Kääri voi kelmuun ja anna sen jähmettyä pakastimessa. Tee viilto fileisiin siten, että niihin muodostuu tasku. Laita viiltoihin maustevoita. Kierittele leikkeet ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Paista kauniin ruskeiksi. Laita broilerit vielä uuniin 175 asteeseen noin 15 minuutiksi, että ne ovat täysin kypsiä.



02 VALKOVENÄJÄ
SIENIKEITTO
300 g herkkutatteja tai herkkusieniä
noin 9 dl vettä
50 g voita
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 rkl vehnäjauhoja
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
0,5 dl kermaa

Puhdista ja paloittele sienet. Keitä sieniä vedessä noin 10 minuuttia. Siivilöi sienet liemestä, mutta säästä liemi. Paista sieniä ja valkosipulia voissa. Ota muutama sieni sivuun keiton koristeeksi. Lisää jauhot, sekoita hyvin. Lisää sienien keitinliemi, anna kiehahtaa ja mausta. Soseuta keitto, lisää vielä kerma ja kuumenna.



03 AZERBAIDZAN
MAKEA LEIPÄ
5 dl maitoa kädenlämpöisenä
20 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl kurkumaa
250 g sokeria
1 kananmuna
200 g pehmeää voita tai margariinia
noin 800 g vehnäjauhoja
Voiteluun:
kananmunaa
Pinnalle:
seesaminsiemeniä

Liuota hiiva maitoon, lisää 1 rkl sokeria, suola ja kurkuma sekä 2 dl vehnäjauhoja. Sekoita hyvin ja anna seistä 30 minuuttia. Lisää loput ainekset, jauhot vähitellen. Vaivaa pehmeä taikina. Peitä liinalla ja anna nousta lämpimässä paikassa 2 tuntia. Vaivaa taikinaa välillä pari kertaa. Jaa taikina kahteen osaan ja vaivaa vielä kerran. Muotoile soikeiksi leiviksi. Jätä kohoamaan vielä tunniksi. Voitele munalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia, kunnes leivät ovat saaneet kauniin värin.



04 ISLANTI
ISLANTILAISET PANNUKAKUT
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
¼ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
6 dl maitoa
2 kananmunaa kevyesti vatkattuna
1 ½ rkl voita sulatettuna

Sekoita jauhot, leivinjauhe, sokeri, suola ja vaniljasokeri keskenään. Lisää puolet maidosta ja vatkaa hyvin. Sekoita loput maidot, munat ja voisula, lisää ne taikinaan. Paista kuumalla pannulla suuria ja erittäin ohuita pannukakkuja. Ripottele pinnalle sokeri ja kääri rullalle. Tarjoa lisäksi hilloa ja kermavaahtoa.



05 NORJA
KATKARAVUT
200 g katkarapuja
1 salottisipuli hienonnettuna
1 ½ dl portviiniä
3 dl kermaa
1 sitruunan raastettu kuori
suolaa ja pippuria myllystä

Hauduta sipulia portviinissä. Lisää kerma ja keitä kasaan miedolla lämmöllä. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kuumaan kastikkeeseen katkaravut ja sitruunankuori. Anna kuumentua ja tarjoa heti tuoreen patongin kanssa.



06 ROMANIA
TÄYTETYT KESÄKURPITSAT
2 pientä kesäkurpitsaa
200 g jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
½ dl riisiä
1 rkl voita
1 rkl persiljasilppua
pippuria
suolaa maun mukaan
Kastike:
1 rkl voita
½ sipuli silputtuna
1 rkl vehnäjauhoja
500 g tomaattimurskaa
½ tl suolaa
1 tl sokeria
mustapippuria
persiljasilppua

Keitä riisi. Halkaise kesäkurpitsat pitkittäin ja koverra sisus pois, pilko sisus pieneksi ja käytä täytteeseen. Sekoita jauheliha, sipuli, keitetty riisi, voi ja kesäkurpitsan sisus. Mausta seos ja täytä kesäkurpitsat. Voitele uunivuoka ja laita kesäkurpitsat vuokaan. Tee kastike: kuullota sipulia voissa, lisää jauhot sekoittaen samalla. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Kaada kastike vuokaan. Hauduta uunissa 180 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoa lisäksi smetanaa.



07 ARMENIA
TÄYTETYT OMENAT
6 omenaa
1 dl riisiä
3 dl kiehuvaa vettä
½ tl suolaa
1 dl rusinoita
¼ tl kanelijauhetta
1 dl ruskeaa sokeria
1 dl fetajuustoa muruina
1 dl saksanpähkinöitä rouhittuna
½ dl paahdettuja pinjansiemeniä
½ dl sulatettua voita
½ dl juustoraastetta (esim. parmesaania)

Kypsennä riisi lähes kypsäksi suolavedessä. Lisää rusinat ja kypsennä vielä 5 minuuttia, jäähdytä. Leikkaa omenoiden kantaosat irti. Älä heitä pois, vaan käytä myöhemmin ”kantena”. Koverra omenoista sisustaa pois veitsellä. Lisää riisin joukkoon puolet sokerista, kaneli, feta, pähkinät, pinjansiemenet sekä voi. Täytä omenat ja laita ”kansi” päälle. Laita omenat uunivuokaan, jossa on vettä ja loput sokerista. Kypsennä 175 asteessa noin 40 minuuttia. Ota kypsennyksen loppuvaiheessa ”kannet” pois ja ripottele omenoiden päälle juustoraastetta.



08 MONTENERGRO
KALAKEITTO
500 g ruodotonta kalaa paloiteltuna
0,5 dl oliiviöljyä
1 porkkana paloiteltuna
1 lehtisellerin varsi paloiteltuna
1 dl persiljasilppua
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 anjovisfileetä paloiteltuna
2 dl valkoviiniä
ripaus sahramia
12 dl kalalientä
4 tomaattia kaltattuna ja siemenet poistettu
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Kuumenna öljy kattilassa, lisää porkkanat, selleri, persilja, valkosipuli ja anjovikset, kuullota hetki. Lisää viini ja sahrami, anna kiehua kunnes viini on lähes kokonaan kiehunut pois. Lisää tomaatit ja kalaliemi, keitä noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi keittoon kalapalat, kypsennä.



09 PUOLA
PERUNAOHUKAISET
500 g perunoita
1 sipuli
2 kananmunaa
0,5 dl vehnäjauhoja
1 dl maitoa
0,5 tl suolaa tai maun mukaan
25 g voita sulatettuna
Paistamiseen:
voita

Kuori ja raasta perunat hienoksi raasteeksi. Silppua sipuli. Yhdistä kaikkia ainekset keskenään. Paista perunaohukaiset lettupannulla kauniin ruskeiksi. Tarjoa lisäksi puolukkasurvosta.



10 KREIKKA
MOUSSAKA
3 munakoisoa viipaleina
oliiviöljyä
Jauhelihaseos:
400 g jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl kanelia
1 tl minttua
1 tl oreganoa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Munamaito:
3 dl maitoa
3 kananmunaa
ripaus muskottia
suolaa maun mukaan
Pinnalle:
50 g juustoraastetta

Ripottele munakoisoviipaleille suolaa, anna hikoilla ja pyyhi talouspaperilla kuiviksi. Paista munakoisot pannulla oliiviöljyssä kauniin ruskeiksi. Kuullota sipulit ja ruskista jauheliha kevyesti. Lisää tomaattipyree ja mausteet. Sekoita munamaidon ainekset keskenään. Lado vuokaan kerroksittain munakoisoviipaleita ja jauhelihaseosta. Kaada päälle munamaito ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 225 asteessa noin puoli tuntia.



11 ITÄVALTA
OMENASTRUUDELI
Taikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
25 g voita sulatettuna
½ kananmuna
½ dl kylmää vettä
Täyte:
25 g voita sulatettuna
3 omenaa kuutioituna
1 dl rusinoita
50 g paahdettuja manteleita karkeaksi hienonnettuna
0,5 dl fariinisokeria
1 tl sitruunankuorta raastettuna
1 tl kanelia
Voiteluun:
sulatettua voita

Nypi käsin taikinaa varten jauhot, voi ja kananmuna. Lisää vesi ja muovaa sileä taikina. Kääri taikina kelmuun ja laita lepäämään jääkaappiin puoleksi tunniksi. Yhdistä sillä välin täytteen ainekset toisiinsa. Kauli taikina ohueksi levyksi ja levitä täyte sen päälle. Kääri rullalle, sulje päät ja voitele. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.



12 SAKSA
PRETZEL (BREZEL)
Taikina:
1 ½ dl vettä kädenlämpöisenä
40 g hiivaa
100 g vehnäjauhoja
1 ½ dl maitoa kädenlämpöisenä
1 rkl ruskeaa sokeria
2 rkl suolaa
80 g voita sulatettuna
noin 800 g vehnäjauhoja
Keittämiseen:
1 ½ l vettä
3 rkl ruokasoodaa
Pinnalle:
karkeaa merisuolaa

Liota hiiva veteen ja lisää 100 g jauhoja, sekoita ja peitä astia kelmulla. Anna taikinan olla 5 tuntia huoneenlämmössä. Lisää sitten maito, sokeri, suola, voi ja loput jauhot. Vaivaa hyvin ja jätä nousemaan peitettynä 1 ½ tunniksi. Vaivaa taikinaa ja leivo siitä 50 cm pitkiä ohuita taikinapötköjä, kiepauta rinkeleiksi. Jätä nousemaan ilman peitettä 30 minuutiksi. Kiehauta vesi ja lisää ruokasooda. Laita yksi rinkeli kerrallaan kiehuvaan veteen noin 5 sekunniksi ja nosta reikäkauhalla leivinpaperin päälle. Ripottele rinkeleille merisuolaa ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia eli kunnes ovat kauniin ruskeita.



13 RUOTSI
JANSSONIN KIUSAUS
10 perunaa suikaleina
1 iso sipuli silputtuna
125 g anjovisfileitä + liemi
4 dl kermaa
suolaa maun mukaan
pippuria myllystä
pari voinokaretta pinnalle

Lado voideltuun uunivuokaan puolet perunoista, väliin sipulit ja anjovisfileet, päälle vielä kerros perunoita. Yhdistä kerma ja anjovisliemi, kaada vuokaan ensin noin 3 dl ja lisää loput liemestä kypsymisen loppupuolella. Kypsennä 200 asteessa ensin noin tunti, alenna lämpöä 150 asteeseen ja jatka vielä kypsentämistä noin puoli tuntia, kunnes perunat ovat pehmeitä ja kauniin värisiä.



14 RANSKA
BURGUNDINPATA
900 g naudan paistia kuutioituna
150 g pekonia
300 g salottisipulia kokonaisina
4 valkosipulinkynttä silputtuna
300 g juuriselleriä paloiteltuna
300 g palsternakkaa paloiteltuna
400 g porkkanaa paloiteltuna
500 g tomaattimurskaa
4 dl lihalientä
2 dl punaviiniä
timjamia
rosmariinia
2 laakerinlehteä
suolaa
mustapippuria myllystä
300 g herkkusieniä

Ruskista pekonit sekä lihat pienissä erissä, siirrä pataan. Ruskista sipulit ja valkosipulit. Laita pataan tomaattimurska, juurekset ja mausteet. Anna padan muhia 150 asteessa pari tuntia. Lisää kevyesti ruskistetut sienet kypsymisen lopulla.



15 VENÄJÄ
LIHAPIIRAKAT (RASTEGAI)
Taikina ensin:
0,5 dl maitoa kädenlämpöisenä
0,5 rkl sokeria
15 g hiivaa
0,5 dl vehnäjauhoja
seuraavaksi:
2 dl maitoa
puolet kananmunasta
25 g voita sulatettuna
0,5 tl suolaa
noin 4 dl vehnäjauhoja
Täyte:
400 g jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Voiteluun:
puolet kananmunasta
Tarjoiluun:
keitettyjä kananmunia viipaleina

Valmista ensin taikinajuuri. Liuota hiiva ja sokeri maitoon, lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Peitä kulho liinalla ja anna olla lämpimässä paikassa noin tunnin ajan. Seuraavaksi lisää taikinaan maitoa, puolikas kananmunasta (voitele lopulla munalla piirakat ennen paistamista), voisula, suolaa sekä jauhot. Vaivaa taikina kiinteäksi. Peitä taikina liinalla ja jätä kohoamaan 3 tunniksi. Painele taikina tunnin välein alas ja anna jälleen kohota. Valmista täyte: Kuullota sipuli ja paista jauheliha kevyesti, mausta suolalla ja pippurilla. Jaa taikina 8 osaan, pyöritä pulliksi ja kauli litteiksi piiraiksi. Laita täytettä jokaisen piirakan päälle, rypistä reunoja yhteen, mutta jätä keskelle aukko. Nosta piirakat uunipellille ja voitele munalla. Paista 220 asteessa noin 20 minuuttia.



16 ITALIA
PASTA-PAPUKEITTO
250 g kuivattuja papuja
2 laakerinlehteä
2 valkosipulinkynttä kokonaisena
salviaa
oliiviöljyä
150 g possun kylkisiivuja kuutioituna
2 porkkanaa paloiteltuna
1 sellerinvarsi pilkottuna
1 sipuli silputtuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1,5 l kanalientä
200 g kuivapastaa
rosmariinia
timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Liota papuja yön yli runsaassa kylmässä vedessä. Valuta ja huuhdo pavut. Keitä niitä kattilassa uudessa vedessä 15 minuuttia. Valuta pavut, laita ne pataan ja kaada jälleen uutta vettä päälle niin paljon, että pavut peittyvät. Lisää pataan laakerinlehdet, 2 valkosipulinkynttä, salviaa ja 1 rkl oliiviöljyä. Peitä kannella ja kypsennä uunissa 175 asteessa 1,5 tuntia. Kuumenna sillä aikaa 2 rkl oliiviöljyä kattilassa ja lisää siansiivu, porkkanat, varsiselleri ja hienonnetut valkosipulit, kuullota parin minuutin ajan. Lisää kanaliemi ja hauduta tunnin ajan. Poista papujen joukosta laakerinlehdet. Soseuta puolet pavuista ja lisää sose sekä kokonaiset pavut kanaliemeen. Lisää pasta ja keitä edelleen kunnes pasta alkaa kypsyä. Mausta ja lisää ruokaan vielä reilusti oliiviöljyä ennen tarjoilua.



17 SLOVENIA
MAKEA OMELETTI
3 munan keltuaista
3 munan valkuaista
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuori raastettuna
3 rkl vehnäjauhoja
1 rkl voita paistamiseen
Täyte:
2 dl marjoja (pakastettuja tai tuoreita)
1 rkl rommia
2 rkl appelsiinilikööriä
Pinnalle:
1 rkl tomusokeria
Lisäksi:
1 dl kermaa vaahdotettuna

Yhdistä marjat, rommi ja likööri. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää puolet sokerista ja vaniljasokeri. Lisää keltuaisen joukkoon loput sokerista ja sitruunan raastettu kuori, vaahdota. Lisää jauhot keltuaisvaahdon sekaan varovasti sekoittaen. Yhdistä munavaahdot toisiinsa varovasti nostellen. Paista munakas voissa pannulla. Täytä kypsä munakas maustetuilla marjoilla. Taita munakas kaksinkerroin, ripottele päälle tomusokeria. Tarjoile kermavaahdon kanssa.



18 SUOMI
PULLA
2 dl maitoa kädenlämpöisenä
25 g tuorehiivaa
½ tl suolaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummajauhetta
6 dl vehnäjauhoja
100 g voita tai margariinia
Täyte:
noin 50 g voita tai margariinia
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Pinnalle:
raesokeria

Liuota hiiva maitoon, lisää suola, sokeri ja kardemumma. Lisää jauhot ja rasva, vaivaa tasainen taikina. Kauli taikina levyksi ja levitä päälle pehmennyt rasva. Ripottele pinnalle sokeriseosta. Kääri levy rullaksi. Leikkaa rullasta noin 4 cm viipaleita ja laita paperivuokiin tai muffinssipellille, ripottele pinnalle raesokeria, anna kohota. Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.



19 ESPANJA
PAISTETTU KALA
1 kg perattuja kokonaisia kaloja
suolaa
pippuria
oliiviöljyä
1 sipuli ohuina renkaina
6 valkosipulinkynttä ohuina lastuina
2 laakerinlehteä
viinietikkaa

Pese ja puhdista kalat, mausta suolalla ja pippurilla. Paista kaloja nopeasti runsaassa öljyssä. Siirrä kalat uunivuokaan. Paista samassa öljyssä sipulit. Kaada sipulit kalojen päälle. Lisää laakerinlehdet ja viinietikkaa sekä oliiviöljyä vuokaan. Peitä vuoka leivinpaperilla ja laita vuoka uuniin. Kalat kypsyvät kauttaaltaan ja maut tasaantuvat.



20 SVEITSI
JUUSTOFONDUE
1 valkosipulinkynsi halkaistuna
50 g voita
1 sellerin varsi pieneksi hienonnettuna
3 dl kuivaa valkoviiniä
300 g emmentaljuustoa raastettuna
250 g gruyerejuustoa raastettuna
½ tl sinappijauhetta
½ tl paprikajauhetta
ripaus jauhettua muskottipähkinää
ripaus cayennepippuria
1 rkl maissitärkkelystä
2 rkl brandya

Hiero fonduepata halkaistulla valkosipulilla. Sulata voi ja paista siinä varsiselleri pehmeäksi. Kaada pataan viini ja lämmitä. Lisää juusto vähitellen sekaan, sekoita koko sulamisen ajan. Mausta sinappijauheella, paprikalla, muskotilla ja cayennepippurilla. Sekoita maissitärkkelys brandyn kanssa ja lisää pataan samalla hyvin sekoittaen. Anna seoksen kiehua hiljalleen koko ajan hämmentäen keitosta. Siirrä fonduepata pöytään ja dippailu voi alkaa.



21 UNKARI
GULASSIKEITTO
400 g naudan (tai porsaan) ulkofileetä kuutioituna
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 tl paprikajauhetta
70 g tomaattipyreetä
1 l lihalientä
3 perunaa kuutioituna
2 paprikaa kuutioituna
timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
chiliä maun mukaan
persiljasilppua

Ruskista lihat parissa erässä, nosta pois padasta. Kuullota sipuli ja valkosipuli, lisää paprikajauhe ja pyree, kuumenna hetki sekoitellen. Kaada lihaliemi pataan. Lisää lihat takaisin pataan. Hauduta noin puoli tuntia. Laita perunat, paprikat ja mausteet pataan. Keitä miedolla lämmöllä kunnes perunat ovat kypsiä. Ripottele pinnalle persiljasilppua.



22 MALTA
TÄYTETTY MUNAKOISO
1 munakoiso (noin 400 g)
200 g jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tomaatti kuutioituna
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl persiljasilppua
2 rkl korppujauhoja
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
0,5 dl juustoraastetta

Leikkaa munakoiso pituussuunnassa halki kahteen osaan. Ripottele puolikkaille suolaa ja anna ”hikoilla” hetki. Pyyhi kuivaksi talouspaperilla. Paista munakoisoja leikkauspinta pannua vasten noin 5 minuuttia. Koverra munakoison sisus pois lusikalla, mutta säästä täytettä varten. Kuullota sipulit ja paista jauheliha kevyesti, lisää pannuun munakoison sisus, tomaattikuutiot, pyree, persiljasilppu, korppujauhot sekä pippuria ja suolaa. Ota pannu pois liedeltä ja lisää kananmuna mukaan. Täytä munakoison puolikkaat täytteellä ja ripottele päälle juustoraastetta. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.



23 TANSKA
PÄHKINÄINEN OMENAKAKKU
150 g margariinia tai pehmeää voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
120 g mantelijauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
Pinnalle:
100 g pähkinöitä rouhittuna
2 omenaa
2 rkl sokeria
1 tl kanelia

Vatkaa rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja vatkaa hyvin. Sekoita vehnäjauhot, mantelijauhe, vaniljasokeri sekä leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan, sekoita. Voitele kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan. Ripottele taikinan pinnalle pähkinät. Kuori ja viipaloi omenat, asettele ne pähkinöiden päälle. Sekoita sokeri ja kanelijauhe, ripottele seosta omenoiden pinnalle. Paista 200 asteessa noin 50 minuuttia.



24 ALANKOMAAT
SUKLAAKOHOKAS
50 g voita
50 g tummaa suklaata
1 kananmuna
1 munan keltuainen
60 g sokeria
50 g vehnäjauhoja
Vuokien voiteluun ja jauhottamiseen:
voita
kaakaojauhetta

Sulata voi ja suklaa, anna vähän jäähtyä. Vatkaa muna, keltuainen ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon suklaaseos sekä jauhot. Voitele 4 pientä vuokaa tai kuppia ja jauhota ne kaakaojauheella. Täytä vuoat taikinalla vähän yli puolenvälin. Paista uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia. Tarjoa heti.



25 SAN MARINO
SAN MARINON PIHVI
noin 700 g naudanlihaa (esim. sisäpaistia)
Leivitykseen:
50 g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria myllystä
Kastike:
1 sipuli silputtuna
4 porkkanaa raastettuna
2 lehtisellerin vartta silputtuna
500 g tomaattimurskaa
1 dl punaviiniä
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
1 tl timjamia
1 rkl chilikastiketta
1 laakerinlehti
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Leikkaa liha pihveiksi ja kierittele maustetuissa jauhoissa. Paista lihat pannulla ja siirrä uunivuokaan. Sekoita kastikkeen ainekset ja levitä pihvien päälle. Peitä vuoka foliolla. Kypsennä uunissa 150 asteessa 3 – 4 tuntia. Poista laakerinlehti. Tarjoa esim. riisin kanssa.



26 ISO-BRITANNIA
FISH & CHIPS
1 kg perunoita (kiinteä lajike)
600 g vaalealihaista kalaa (esim. turskaa)
öljyä uppopaistamiseen
Taikina:
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 dl olutta
2 rkl sitruunamehua

Sekoita dippikastikkeen ainekset keskenään. Kuori ja leikkaa perunat tikuiksi. Kuivaa hyvin. Kuumenna öljy ja uppopaista perunoita pienissä erissä, kunnes ne ovat melkein kypsiä. Ota pois reikäkauhalla ja uppopaista perunat toisen kerran, kunnes ne ovat kullanruskeita. Ota pois rasvasta, valuta, mausta suolalla, pidä lämpiminä esim. uunissa. Kuivaa kala. Leikkaa paloiksi, mausta suolalla ja pippurilla. Kasta kalapalat pienissä erissä taikinaan ja uppopaista kullanruskeiksi. Laita talouspaperin päälle valumaan. Tarjoa heti.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti