tiistai 14. lokakuuta 2014

3 SÄMPYLÄRESEPTIÄ


Tuoreita tuoksuvia sämpylöitä on vaikea vastustaa. Tässä kolme helppoa sämpyläreseptiä.


KAURASÄMPYLÄT
Ensin:
5 dl maitoa kädenlämpöisenä
50 g hiivaa
7 dl kaurahiutaleita
Seuraavaksi:
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
noin 5 dl vehnäjauhoja
100 g voita sulatettuna
Voiteluun:
maitoa tai kananmunaa
Pinnalle:
seesaminsiemeniä

Liuota hiiva maitoon. Lisää nesteeseen kaurahiutaleet, sekoita ja jätä peitettynä 20 minuutiksi lämpimään paikkaan. Lisää loput ainekset ja muovaa taikinaksi. Anna taikinan kohota hyvin. Leivo sämpylöiksi, anna jälleen kohota noin puoli tuntia ja paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.




PEHMEÄT SÄMPYLÄT
5 dl vettä kädenlämpöisenä
25 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl öljyä
0,5 dl kauraleseitä
2 dl grahamjauhoja
1 dl ruisjauhoja
noin 9 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva veteen. Lisää suola, siirappi, öljy, leseet ja jauhot vähitellen. Muovaa taikinaksi. Peitä kulho ja anna kohota hyvin. Leivo sämpylöiksi, anna jälleen kohota noin puoli tuntia ja paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.



PERUNASÄMPYLÄT
Taikina:
250 g kypsiä perunoita
3 dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl sokeria
0,5 tl suolaa
2 rkl öljyä
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
noin 4,5 dl vehnäjauhoja
Täytteeksi:
aurinkokuivattuja tomaatteja
tai pestoa

Muusaa kuoritut perunat, sekoita maito perunan kanssa. Lämmitä peruna-maitoseos kädenlämpöiseksi. Liota hiiva sekaan, lisää sokeri, suola ja öljy. Lisää jauhot vähitellen samalla sekoittaen. Vaivaa taikina käsin tasaiseksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata kauan vain sen verran, että kaikki ainekset ovat kunnolla sekaisin ja taikina tuntuu pehmeältä. Anna taikinan kohota puoli tuntia lämpimässä paikassa. Leivo taikina sämpylöiksi, anna niiden kohota liinalla petettynä noin 20 minuuttia ja paina sitten jokaiseen sämpylään kolo ja käytä täytteenä esimerkiksi aurinkokuivatuilla tomaateilla tai punaisella pestolla. Anna sämpylöiden kohota vielä noin 10 minuuttia. Paista sämpylöitä 200 asteessa 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti