perjantai 28. marraskuuta 2014

LEIPÄÄ LAHJAKSI



Tuoksuva joululeipä kuuluu ehdottomasti joulupöytään. Tämän leivän herkullisen maun salaisuus on se, että siirappi kiehautetaan mausteiden kanssa. Näin mausteisiin saadaan rehevyyttä ja eloa. Muuten  leipä on perinteinen piimälimppu ja erittäin helppo valmistaa. 

JOULULEIPÄ
5 dl piimää
1 dl siirappia
0,5 rkl kuminansiemeniä
0,5 rkl fenkolinsiemeniä
0,5 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
25 g hiivaa
0,5 dl vettä
0,5 rkl suolaa
6 dl ruisjauhoja
noin 6 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:
0,5 dl lämmintä vettä
0,5 rkl siirappia

Ota piimä lämpenemään huoneen lämpöön. Kiehauta siirappi ja mausteet, anna jäähtyä. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Yhdistä huoneenlämpöinen piimä, siirappiliemi, hiiva ja suola. Lisää jauhot ja vaivaa pehmeä taikina. Jätä taikina nousemaan peitettynä noin tunniksi. Leivo kaksi leipää ja laita ne halutessasi voideltuihin vuokiin. Anna leipien vielä nousta hyvin. Paista leipiä 200 asteessa noin 50 minuuttia. Voitele leipiä pari kertaa paistumisen loppupuolella siirappivedellä.


Taikinasta tulee kaksi leipää, toisen voi antaa vaikka lahjaksi. Herkullinen joululeipä kääräistään ensin leivinpaperiin, sitten uuden keittiöpyyhkeen sisään ja paketin päälle puinen voiveitsi. Maukas lahja on valmis.


TÄÄLTÄ löydät myös joulupöytään sopivan saaristolaisleivän reseptin.

2 kommenttia:

  1. Www.sweetfoodomine.com4. joulukuuta 2014 klo 17.32

    Oi, kyllä kelpaisi noin kaunis paketti, noin herkullisella sisällöllä :)

    VastaaPoista
  2. Ihana, helppo ja herkullinen resepti. Kyllä kotona tehty leipä on ihan ykkösjuttu.

    VastaaPoista