maanantai 9. helmikuuta 2015

YSTÄVÄLLE (7 reseptiä)



Herkuttele ystävän kanssa 14.2. ja aina kun se on mahdollista.



HEDELMÄSALAATTI
viinirypäleitä
ananaskirsikoita
mangoa
melonia
nektariineja
karambola eli tähtihedelmä

Leikkaa hedelmäsalaatin ainekset joko palloraudalla pyöreiksi tai kuutioi/viipaloi ne sopiviksi suupaloiksi. Voit tarjota lisäksi jäätelöä.



CHORIZOSARVET
Taikina:
2,5 dl maitoa kädenlämpöisenä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
noin 5 dl vehnäjauhoja
1 dl juustoraastetta
50 g margariinia tai voita
Täyte:
200 g omenaa pieninä kuutioina
1 punasipuli ohuina renkaina
4 rkl muscovadosokeria
4 rkl valkoviinietikkaa
mustapippuria myllystä
suolaa ripaus
16 palaa ohutta chorizoa tai muuta mausteista makkaraa
Voiteluun:
1 kananmunankeltuainen
2 rkl maitoa
Pinnalle:
kuminansiemeniä

Tee ensin täyte. Laita omenakuutiot, sipulirenkaat, sokeri ja viinietikka kattilaan ja keitä hiljalleen pehmeäksi, mausta pippurilla ja suolalla. Anna täytteen jäähtyä. Liota hiiva maitoon, lisää muut taikinan ainekset. Muovaa tasainen taikina ja anna nousta puoli tuntia. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli halkaisijaltaan noin 30 cm levyiseksi. Jaa pyöreät levyt 8 yhtä suureen kolmioon. Laita täytettä sekä makkarapala jokaiseen taikinakolmioon, kääri taikina rullalle ja taivuta sarven muotoon. Voitele munamaidolla ja ripottele päälle kuminansiemeniä. Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.



KINKKUKIERTEET
Taikina:
1 dl vettä
25 g hiivaa
0,5 dl öljyä
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
1 kananmuna
70 g tomaattipyreetä
1 tl timjamia
1 tl oreganoa
noin 4,5 dl vehnäjauhoja
Täyte:
öljyä kuullottamiseen
2 dl purjosilppua
150 g kinkkua pieninä kuutioina
150 g tuorejuustoa (ruohosipulin makuista)
mustapippuria myllystä
(suolaa maun mukaan)
Voiteluun:
kananmunaa

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri, öljy sekä kananmuna, pyree, timjami ja oregano. Lisää jauhot vähitellen mukaan. Alusta taikina sileäksi. Peitä kulho liinalla ja laita taikina lämpimään paikkaan kohoamaan puoleksi tunniksi. Tee sillä välin täyte. Kuullota purjosilppu, lisää kinkkukuutiot ja tuorejuusto. Sekoita ja anna juuston sulaa, mausta. Kauli taikina leivinpaperin päällä noin 40x30 cm kokoiseksi levyksi. Levitä täyte taikinan päälle. Rullaa taikinalevy kääretortun tavoin. Leikkaa rulla noin 18 osaan. Nosta taikinapalat leikkauspinta ylöspäin leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Anna kohota noin 15 minuuttia. Voitele kinkkukierteet munalla ja paista 220 asteessa noin 10 minuuttia.



JÄÄTELÖSOODA
2 palloa vaniljajäätelöä/lasi
cola-juomaa
vähän kirsikkamehua

Laita jokaisen lasin pohjalle tilkka kirsikkamehua ja colaa. Pudota ensimmäinen jäätelöpallo lasiin. Kaada lisää colaa laseihin ja lisää lopuksi vielä toinen jäätelöpallo. Nauti juoma pillillä.



OMENA-KAURAPAISTOS
4 keskikokoista omenaa
2 rkl sokeria
ripaus kanelia
Pinnalle:
100 g margariinia
1 dl sokeria
3 dl kaurahiutaleita

Kuori ja lohko omenat, laita voideltuun vuokaan. Ripottele sokeria ja kanelia päälle, sekoita. Sulata margariini, sekoita joukkoon sokeria ja kaurahiutaleet. Levitä seos omenoiden päälle ja kypsennä 200 asteessa noin puoli tuntia. Annostele omena-kaurapaistos laseihin kerroksittain vaniljakastikkeen tai jogurtin kanssa.



PIENET PANNUKAKUT
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
2 kananmunaa
2 dl maitoa
2,5 rkl öljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kevyesti vatkatut munat, maito ja öljy keskenään, kaada ne kuiviin aineksiin samalla sekoittaen kaikki tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan turvota 15 minuuttia. Paista pannukakut lettupannulla kauniin värisiksi. Tarjoa marjojen ja vaahterasiirapin kanssa.



TIKKUPULLAT
4 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
2 rkl sokeria
0,5 tl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1,5 dl maitoa
1 rkl pehmeää voita

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää maito sekä voi. Jaa taikina kahdeksaan osaan, muotoile pitkulaisiksi ja kiedo tikkujen ympärille. Paista nuotiossa tai takassa. Tarjoa hillon kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti