perjantai 13. maaliskuuta 2015

VINKKI VIIKONLOPUKSI


Suosittelen viikonlopuksi samettista keittoa paahdetuista valkosipuleista, herkullista patonkia ja raikastavaa vihreästä teestä valmistettua sorbettia.


VALKOSIPULIKEITTO
4 kokonaista valkosipulia
oliiviöljyä
60 g voita
4 purjoa pilkottuna
1 sipuli silputtuna
0,5 dl vehnäjauhoja
8 dl kanalientä
4 rkl sherryä
2 dl kermaa
2 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Leikkaa kokonaisista valkosipuleista kantaosa auki. Laita valkosipulit uunivuokaa leikattu pinta ylöspäin ja pirskottele öljyä leikkauspinnalle. Paahda valkosipuleita uunissa 175 asteessa noin tunnin ajan. Anna jäähtyä ja ota talteen pehmennyt valkosipulitahna. Sulata voi kattilassa ja lisää valkosipulitahna, purjot sekä sipulisilppu. Kuullota kunnes kaikki ainekset ovat pehmeitä. Lisää jauhot ja anna kypsyä hetki samalla sekoitellen. Sekoita joukkoon lämmin kanaliemi ja anna hautua puoli tuntia. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää sherry ja kerma, kuumenna keitto. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.



PATONKI
5 dl haaleaa vettä
10 g hiivaa
1 tl suolaa
¼ dl öljyä
noin 10 dl vehnäjauhoja

Liuota veteen hiiva, lisää suola, öljy sekä jauhot. Anna taikinan vetäytyä muovipussiin suljettuna jääkaapissa vähintään vuorokauden. Kohota taikina kylmäsäilytyksen jälkeen kaksinkertaiseksi. Alusta kohonnut taikina hyvin ja jaa se kahteen osaan. Kauli palat levyiksi ja taita ensin kolminkerroin ja vielä kaksinkerroin. Kauli uudelleen levyksi, toista taittelu ja kauliminen useaan kertaan, näin patonkiin tulee kuohkeita kerroksia. Kääri lopuksi levyt rullalle. Anna kohota pellillä. Vedä kohonneisiin patonkeihin viistoja viiltoja terävällä veitsellä. Voitele pinta vedellä ja laita myös uuniin pieni vesiastia, näin patongin pinnasta tulee rapea. Kypsennä 225 asteessa noin 15 minuuttia.



SORBETTI VIHREÄSTÄ TEESTÄ
9 dl vettä
1 dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia
5 rkl vihreää irtoteetä
1 dl omenatuoremehua

Mittaa kattilaan 6 dl vettä, sokeri sekä glukoosisiirappi. Kuumenna sekoittaen kunnes sokeri on kokonaan sulanut. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä. Mittaa vihreä tee kulhoon ja kaada päälle 3 dl kiehuvaa vettä. Anna hautua noin 10 minuuttia ja siivilöi teelehdet pois. Yhdistä sokeriliuos, tee sekä omenamehu. Laita seos pakasterasiaan ja rasia pakastimeen. Kun seos alkaa hyytyä sekoita hyvin ja laita uudelleen pakastumaan. Sorbetti on valmista nautittavaksi noin neljän tunnin kuluttua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti