torstai 23. huhtikuuta 2015

GRILLATAAN TAAS (8 reseptiä)

Kevät on jo pitkällä ja sen edistymistä on kiva seurata. Lintujen aikaisin aamusta myöhään iltaan kestävä laulutaitojen esittely saa hyvälle mielelle. Traktorit ovat ilmestyneet lähipelloille. Mukavan aurinkoistakin on ollut ja raparperit ovat nousseet pinnalle. 

Ensimmäinen grillauskin tuli suoritettua jo 8.4., tosin vain ja ainoastaan olosuhteiden pakosta. Sähköt olivat silloin poikki kovasta tuulesta johtuen juuri kun piti tehdä perheelle ruokaa, enkä viitsinyt puuhellaa alkaa virittelemään. Ja taas muuten tuulee ja todella kovin. Huomaa kyllä, että ollaan Tuulikummussa.

On hyvä vähän muistella grillauksen perusteita. Grillaa monipuolisesti erilaisia lihoja, kaloja, kasviksia ja hedelmiä. Kannattaa muistaa, että grillissä voi valmistaa niin alkupaloja, pääruokia kuin jälkiruokiakin. Ota huomioon kypsymisajat ja laita grillattavat tuotteet kypsymisjärjestyksessä grilliin. Kun teet vartaita laita samaan vartaaseen vain sellaisia aineksia jotka kypsyvät samassa ajassa, ettei jokin aines pala kun toinen on vielä lähes raaka.

Keräsin tähän muutamia suosikkejani grillausresepteistäni.



GRILLATUT MUNAKOISOKÄÄRYLEET
2 isoa munakoisoa
mozzarellajuustoa viipaleina
tomaatteja viipaleina
tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä

Leikkaa munakoisot pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Ryöppää munakoisoviipaleita kiehuvassa suolatussa vedessä pari minuuttia, valuta ja kuivaa. Aseta aina kaksi munakoisoviipaletta ristikkäin, laita keskikohtaan mozzarellaviipale, tomaattiviipale sekä pari basilikanlehteä, mausta. Taita munakoisot kääryleiksi siten, että juusto ja tomaatti jäävät keskelle täytteeksi. Grillaa kypsiksi ja kauniin värisiksi. Pirskottele päälle vielä oliiviöljyä ja koristele basilikalla.



TÄYTETYT CHILIT
vihreitä chilejä
Täyte:
300 g maustamatonta tuorejuustoa
aurinkokuivattuja tomaatteja
tuoreita yrttejä
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Tee viilto chilien kylkeen, poista siemenet. Sekoita täytteen ainekset ja täytä pikkulusikalla chilit. Nosta chilit grilliin ehjä puoli alaspäin. Grillaa hetki, että chilit saavat väriä. Nosta täytetyt chilit folion päälle ettei täyte valu grilliin ja alla kuumentua vielä kunnolla.



MANGO-KINKKUVARTAAT
1 kypsä mango
100 g serrano-kinkkua

Kuori ja kuutioi mango isoiksi kuutioiksi. Leikkaa serrano-kinkku sopivan kokoisiksi paloiksi. Pujottele vartaisiin vuorotellen mangokuutioita ja serrano-kinkkua. Grillaa vartaita vain kevyesti. Mangon tilalle käy hyvin myös tuore ananas tai persikka.



GRILLATUT KASSLERPIHVIT
noin 600 g possun kassleria
Marinadi:
5 dl vettä
1,5 dl muscovadosokeria
1 pieni sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
pari oksaa rosmariinia
pari oksaa timjamia
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
BBQ-kastike:
1 dl valkoviinietikkaa
3 rkl siirappia
3 rkl ketsuppia
cayennepippuria
suolaa maun mukaa

Marinadi: Kiehauta marinadin ainekset. Ota kattila pois liedeltä ja anna marinadin jäähtyä. Leikkaa possu pihveiksi ja laita pihvit astiaan, kaada jäähtynyt marinadi pihvien päälle. Peitä astia ja laita jääkaappiin marinoitumaan seuraavaan päivään saakka.
BBQ-kastike: Mittaa barbequekastikkeen ainekset kattilaan ja keitä kunnes liemi muuttuu paksummaksi. Jäähdytä kastike. Ota kasslerpihvit jääkaapista ja nosta pois marinadista. Sivele pihvit bbq-kastikkeella. Grillaa pihvejä molemmin puolin noin 5 minuuttia.



PEKONIIN KÄÄRITYT JAUHELIHAPIHVIT
500 g jauhelihaa
12 viipaletta pekonia
noin 1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Mausta jauheliha. Jaa taikina 12 osaan ja muotoile pieniksi pihveiksi. Kiedo jokaisen pihvin ympärille pekonia. Grillaa kypsiksi, varo etteivät pekonit pala.



TÄYTETYT PAPRIKAT
6 isoa paprikaa
Täyte:
400 g jauhelihaa
200 g ruskeita papuja
3 dl couscousia
chilikastiketta maun mukaan
yrttejä (timjamia, oreganoa)
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
noin 100 g tuorejuustoa

Paista jauheliha kevyesti. Valuta ja huuhtele pavut. Valmista couscous tai käytä edelliseltä aterialta tähteeksi jäänyttä. Yhdistä jauheliha, pavut ja couscous. Mausta seos chilikastikkeella, yrteillä, pippurilla ja suolalla. Leikkaa paprikoista yläosa ja koverra siemenet pois. Täytä paprikat jauhelihaseoksella ja laita tuorejuustonokare täytteen päälle. Laita paprikoista leikattu yläosa takaisin päälle kanneksi. Kiedo paprikat folioon. Grillaa paprikoita noin 20 minuuttia tai kunnes paprikat tuntuvat pehmeiltä.



KATKARAPUVARTAAT
katkarapuja
muutama aurinkokuivattu tomaatti
Marinadi:
noin 1 dl kookosöljyä
chilikastiketta maun mukaan
2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
limen kuorta ja mehua

Sekoita marinadin ainekset ja laita katkaravut marinadiin. Anna marinoitua vähän aikaa ja pujottele sitten katkarapuja vartaisiin. Pujota väliin muutamia pieniä paloja aurinkokuivattuja tomaatteja. Grillaa nopeasti vartaat molemmin puolin.



GRILLATUT BANAANIT
kokonaisia banaaneja kuorineen
Lisäksi:
jäätelöä
ruokosokerisiirappia tai vaahterasiirappia

Grillaa kunnes banaanien kuoret ovat kokonaan tummia. Tee viilto banaaninkuoriin ja tarjoa lisäksi jäätelöä ja siirappia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti