keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Hyvää jäätelökesää (7 reseptiä)


Mikä kuuluisikaan yhteen paremmin kuin lämmin kesäpäivä ja jäätelö. Jäätelö on todellista kesäherkkua, se myös virkistää ja viilentää mukavasti.

On yllättävän helppoa tehdä jäätelöä myös itse kotona. Jäätelön tekoon ei tarvita mitään erityislaitteita. Jäätelö onnistuu ihan hyvin pakastimessa, kun vain muistaa sekoitella seosta pari kertaa jäätymisen aikana. Jäätelöä voi valmistaa hyvin monista eri aineista. Pääraaka-aineeksi käy niin maito, kerma, jogurtti kuin vaikka vaniljakastike. Maustamisessa vain mielikuvitus on rajana. Jäätelön sekaan voit laittaa esimerkiksi marjoja, hedelmiä, suklaata, pähkinöitä, hilloa, kinuskia tai lakritsikastiketta. Mansikkajäätelö on monen suosikki. Yllättävä makuelämys syntyy tuoreesta basilikasta, basilikajäätelö on oikeasti todella hyvää. Vaniljajäätelön maustoin kanelilla ja tarjoan sen pähkinäkrokantin kera. Jogurttijäätelöt ovat nyt todella suosittuja, tässä jogurttijäätelöä sitruunalla maustettuna. Jokaiselle löytyy varmasti oma suosikkimakunsa. Kokeile rohkeasti ja muuntele reseptejäni makusi mukaan.

Olen käyttänyt useammassa tämän jutun jäätelöreseptissä glukoosisiirappia, sen käyttö ei ole välttämätöntä ja ilmankin tulee hyvää jäätelöä. Glukoosisiirappi antaa kotijäätelölle pehmeämmän koostumuksen. Jäätelöä on myös helpompi leikata tai pyörittää jäätelökauhalla palloiksi heti pakastimesta ottamisen jälkeen.

Voit myös valmistaa herkullisia ja terveellisiä hedelmäjäitä pakastamalla soseutettuja hedelmiä tai marjoja mehujäämuoteissa. Saat näyttävämpiä hedelmäjääpuikkoja kun käytät useita erivärisiä hedelmiä. 

Omena-minttusorbetti on myös oivallinen viilentäjä. Juhlavampiin hetkiin valmistuu pähkinäjäätelökakku.



VANILJAKANELIJÄÄTELÖÄ PÄHKINÄKROKANTILLA
3 dl kermaa
1 kanelitanko
5 dl vaniljakastiketta
1 rkl sitruunamehua
50 g tomusokeria

Kuumenna kerma kattilassa, lisää kanelitanko. Kiehauta ja nosta kattila pois liedeltä, anna olla puoli tuntia, ota kanelitanko pois. Sekoita kulhossa valmis vaniljakastike, mausta sitruunamehulla ja lisää tomusokeri siivilän läpi. Yhdistä vaniljakastike ja kerma. Laita seos ilman kantta pakastimeen ja anna kovettua reunoista. Sekoita kuohkeaksi ja laita takaisin pakastimeen, toista pari kertaa sekoittaminen ja anna vielä kovettua pakastimessa muutaman tunnin ajan.

Pähkinäkrokantti:
200 g sokeria
100 g hasselpähkinöitä

Paahda kuivalla pannulla pähkinöitä. Sulata sokeri kattilassa, kun seos saa väriä lisää pähkinät. Kaada seos leivinpaperille, tasoita ja anna jäähtyä. Murskaa kovettunut levy ja tarjoa jäätelön kanssa.



MANSIKKAJÄÄTELÖ
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia
600 g mansikoita
1 rkl sitruunamehua
2 rkl appelsiinimehua
2 dl kuohukermaa

Kiehauta kattilassa vesi, sokeri ja glukoosisiirappi. Sekoita koko ajan, kunnes sokeri sulaa. Anna jäähtyä. Soseuta mansikat, mausta sitruuna- ja appelsiinimehulla. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kaikki ainekset toisiinsa. Laita jäätelömassa pakasterasiassa pakastimeen ja sekoita pari kertaa jäätymisen aikana.

BASILIKAJÄÄTELÖ
2 dl maitoa
1 dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia
2 dl silputtua tuoretta basilikaa
3 rkl appelsiinimehua
4 dl kuohukermaa
ripaus suolaa

Kuumenna maito kiehumispisteeseen, sulata mukaan sokeri ja glukoosisiirappi. Anna seoksen jäähtyä. Hienonna basilika esimerkiksi sauvasekoittimella, lisää appelsiinimehu basilikan sekaan. Vatkaa kerma. Yhdistä basilika, maitoseos sekä kermavaahto. Laita jäätelömassa kulhossa pakastimeen ja vatkaa hyvin pari kertaa jäätymisen aikana.



SITRUUNAJOGURTTIJÄÄTELÖ
5 dl maustamatonta jogurttia
1,5 dl kermaa
1 dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia
1 dl sitruunamehua

Sekoita jogurtti, vatkattu kerma, sokeri, glukoosisiirappi ja sitruunamehu hyvin keskenään. Laita seos ilman kantta pakastimeen ja anna kovettua reunoista. Sekoita kuohkeaksi ja laita takaisin pakastimeen, toista sekoittaminen pari kertaa jäätymisen aikana.



HEDELMÄJÄÄPUIKOT
kiivihedelmiä
mansikoita
banaania

Soseuta erivärisiä hedelmiä eri astioissa sauvasekoittimella ja annostele vuorotellen raidoiksi mehujäämuotteihin. Pakasta vähintään pari tuntia ja nauti. Voit käyttää muitakin hedelmiä ja marjoja makusi ja saatavuuden mukaan.



OMENA-MINTTUSORBETTI
2 kg kuorittuja omenalohkoja
4 rkl vettä
2 rkl kuivattua minttua tai tuoretta minttua
3 dl sokeria
Lisäksi:
väreiksi vähän vahvaa sokeroimatonta mehua
(puolukkamehulla punaista ja tyrnimehulla keltaista)

Laita omenat, vesi ja minttu kattilaan. Keitä kannen alla kunnes omenat ovat pehmeitä, välillä sekoittaen. Lisää sokeri ja sekoita kunnes sokeri on sulanut. Soseuta tehosekoittimessa. Jos haluat väriä, niin lisää mehu tässä vaiheessa. Kaada kannelliseen astiaan ja laita pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi. Ota astia pakastimesta kolme kertaa puolen tunnin välein ja vatkaa seosta. Anna sen jälkeen jäätyä kokonaan.



PÄHKINÄJÄÄTELÖKAKKU
2 kananmunanvalkuaista
1 dl sokeria
3 dl kermaa
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunankeltuaista
300 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g pähkinäsekoitusta (manteli, cashew-, para-, saksan- ja hasselpähkinä)
kinuskikastiketta
200 g kookoskeksejä
Keksien kostutukseen:
1 dl vahvaa kahvijuomaa
0,5 dl maitoa
Koristeluun:
pähkinöitä
kinuskikastiketta
kookoskeksin paloja

Vuoraa 1,5 litran vuoka tuorekelmulla. Vaahdota valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää 0,5 dl sokeria ja vatkaa kunnes vaahto on kovaa. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi, mausta vaniljasokerilla. Vatkaa kolmannessa kulhossa keltuaiset, lisää tuorejuusto ja 0,5 dl sokeria. Yhdistä kaikki vatkatut ainekset varovasti sekoitellen toisiinsa. Laita seosta kolmasosa vuokaan. Tämän jälkeen pähkinäseosta ja kinuskikastiketta. Sekoita kahvi ja maito. Kostuta osa kekseistä juomaan ja laita niitä vuokaa kerros. Toista kaikkia aineksia kerroksittain kunnes vuoka on täynnä. Peitä vuoka kelmulla ja laita pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi eli kunnes jäätelökakku on kunnolla kovettunut. Kumoa tarjoiluvadille ja koristele keksinpaloilla, pähkinöillä ja kinuskikastikkeella.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti