sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Syötävät ruokalahjavinkit nro 5



Leivo joulupöytään maistuva leipä joka sopii niin kinkun, kalkkunan kuin joulukalan kanssa tarjottavaksi. Sitruunamehu antaa tälle leivälle lievästi happaman maun. Tämä leipä säilyttää mehevyytensä useita päiviä leipomisen jälkeenkin ja sopii siksi todella hyvin myös lahjaksi.


Sitruunalla maustettu ruisleipä
ensin:
9 dl ruisjauhoja
7 dl kiehuvaa vettä

seuraavaksi:
50 g hiivaa
2 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl muscovadosiirappia
3 tl suolaa
1 dl sitruunamehua (juuri puristettua)
reilu 5 dl vehnäjauhoja

Mittaa ruisjauhot kulhoon ja kaada kuuma vesi päälle, sekoita hyvin. Peitä kulho liinalla ja anna ruisjauhojen turvota pari tuntia. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää liemeen siirappi, suola ja sitruunamehu. Kaada liemi turvonneiden ruisjauhojen sekaan ja sekoita hyvin. Lisää taikinaan vehnäjauhot vähitellen kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Peitä taikina ja anna kohota noin 40 minuuttia. 

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa taikina kolmeen osaan. Muovaa taikinasta kaksi isoa tai kolme vähän pienempää leipää. Laita leivät suorakaiteen muotoisiin leipävuokiin ja jätä liinalla peitettyinä kohoamaan noin 40 minuutiksi.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Jos teet kolme pienempää leipää paista niitä noin tunnin ajan, jos teet kaksi isompaa leipää kypsymisaika on noin yksi tunti ja 15 minuuttia. Kokeile kypsyyttä kopauttamalla leivän pohjaa, jos kuulet kopauksen leipä on kypsää. Kääri uunituoreet leivät puhtaan pyyhkeen sisään jäähtymään.


2 kommenttia:

  1. Tätä pitääkin kokeilla! Itse en saa syödä, mutta josko isäntä toimisi makutuomarina, jotta tietää että uskaltaako sitä tehdä sukulaisille joululahjaksi, ainaisen saaristolaisleivän sijaan. Vaikutti nimittäin todella mielenkiintoiselta ohjeelta!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti hän tykkää. Tämä leipä tuo kaivattua vaihtelua joulupöydän makeuteen.

      Poista