Nyt on vaikea kirjoittaa omaperäisesti
omenoista. Kaikkialla korjataan ja talletetaan omenasatoa.
OMENACHUTNEY
100 g kuivattuja aprikooseja
600 g kuorittuja omenanpaloja
½ dl rusinoita
1 rkl maustepippureita rouhittuna
6 neilikkaa
3 dl sokeria
3 dl punaviinietikkaa
Laita aprikoosit kulhoon ja kaada sen
verran vettä päälle, että ne peittyvät. Anna aprikoosien liota
tunti, valuta vesi pois ja paloittele aprikoosit. Laita kattilaan
kaikki ainekset ja keitä miedolla lämmöllä kansi päällä parin
tunnin ajan. Purkita.
OMENA-MINTTUSORBETTI
2 kg kuorittuja omenalohkoja
4 rkl vettä
2 rkl kuivattua minttua tai tuoretta
minttua
3 dl sokeria
lisäväreiksi laitoin vähän vahvaa
sokeroimatonta puolukkamehua sekä tyrnimehua
Laita omenat, vesi ja minttu kattilaan.
Keitä kannen alla kunnes omenat ovat pehmeitä, välillä
sekoittaen. Lisää sokeri ja sekoita kunnes sokeri on sulanut.
Soseuta tehosekoittimessa. Kaada kannelliseen astiaan ja laita
pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi. Ota astia pakastimesta
kolme kertaa puolen tunnin välein ja vatkaa seosta. Anna sen jälkeen
jäätyä kokonaan.
Sain kaksi ihastuttavaa Pernilla
Tunbergin 50-luvulla kirjoittamaa keittokirjaa sekä viisi
muovikassillista omenoita hyvältä ystävältäni viime
viikonloppuna. Tämä seuraava töttörö-resepti on peräisin
Pernilla Tunbergin kirjasta Parasta pöytään. Näistä töttöröistä
voi tarjota vaikka omena-minttusorbettia, omenajäätelöä tai
suklaajäätelöä.
TÖTTÖRÖT (10-12 kpl.)
2 munaa
1 ½ dl sokeria
¾ dl vehnäjauhoja
Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi ja
sen jälkeen lisätään jauhot. Hyvin puhdistetut pellit voidellaan
voilla ja jauhotetaan kevyesti. Ruokalusikalla pannaan
taikinakokkareita kauaksi toisistaan ja levitetään 12 cm
läpimittaisiksi ympyröiksi. Kypsennetään kullanruskeiksi hyvässä
lämmössä (225-250 astetta) ja irroitetaan heti ohuella terävällä
veitsellä. Ne muodostellaan lämpiminä tötteröiksi, jatka pannaan
jäähtymään laseihin. Jos kakut pääsevät kovettumaan, ennen
kuin ne ehditään kiertää tötteröiksi, pannaan pelti hetkeksi
uuniin, jolloin ne uudestaan pehmenevät. Tötteröitä voidaan
säilyttää ilmatiiviissä purkissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti